fbpx

Україна перевищує епідемічні пороги для вільних подорожей до країн ЄС принаймні в 2 рази

13 травня

ВООЗ віднесла індійський варіант коронавіруса до категорії підвищеної небезпеки. Україна продовжує утримувати друге місце по кількості померлих від COVID-19 в Європі. Зараз використано вже три чверті всіх наявних доз вакцини, закуплені 1 мільйон доз Sinovac проходять лабораторний контроль. Половина всіх “ковідних” щеплень в Україні зроблені медпрацівникам та людям віком від 60 років. Прогнози KSE справджуються другий місяць поспіль – захворюваність в Україні рухається за середнім “жовтим” сценарієм. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Вже більше половини нових захворювань на COVID-19 в світі в Індії. 

Захворюваність на COVID-19 у світі продовжує бути на максимальній позначці з початку пандемії близько 800 000 випадків на добу. Вже більше половини з них в Індії. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтвердила швидшу поширюваність індійського варіанту вірусу. Попередні результати наразі вказують про дієвість вакцин проти цього варіанту, дослідження продовжуються.

Кампанія з вакцинації триває вже 667 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 48 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 8.6% населення всього світу, у Європі вакциновано вже чверть населення.

В Україні продовжується спад захворюваності, виписки рекордно переважають над госпіталізаціями. 

П’ятий тиждень поспіль триває спад захворюваності в Україні. Спад тижневої кількості госпіталізованих сповільнився з -23% на попередньому тижні до -7% на поточному. Таке сповільнення є «технічним» (вплив різної кількості вихідних та святкових днів на минулому і поточному тижнях) і не пов’язане із зростанням захворюваності.

Виписки вже на половину перевершують госпіталізації. Розвантаження медичної системи продовжується сталими темпами. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни за останній тиждень зменшилася на -22%. Завантаженість “ковідних” ліжок з киснем за останній тиждень зменшилася з 43% до 34%. Реанімаційні “ковідні” ліжка країни все ще залишаються критично завантаженими їх зайнятість складає 50%.

Усі регіони країни від сьогодні “жовті”. За оцінками KSE, уже в травні 2021 може відбутися зміна карантинних індикаторів, за якими визначається карантинне зонування країни. До зміни карантинних індикаторів, вихід регіонів України до “зеленого” рівня епідемічної небезпеки не очікується.

Половина всіх “ковідних” щеплень в Україні зроблені медпрацівникам та людям віком від 60 років

Кількість щеплень публічним особам та ветеранам бойових дій складає 2% від загальної кількості щеплень. 7% усіх “ковідних” щеплень зроблені представникам сфери освіти.

“В офіційній статистиці ми бачимо доволі великий відсоток “ковідних” щеплень, зроблених особам у віці до 40 років, – це чверть усіх зроблених щеплень. Цей факт, сам по собі, не є свідченням дотримання чи недотримання визначених Урядом етапів вакцинації, адже кожен етап вакцинації передбачає пріоритетні групи усіх вікових категорій – медичний персонал, військові, освітяни, соцпрацівники. Аналіз пріоритетних груп показує, що 54% всіх щеплень були зроблені медпрацівникам та людям віком 60+”, коментує ситуацію із вакцинацією пріоритетних груп Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Україна – знову остання за темпами вакцинації серед великих країн Європи (населення більше 10 млн осіб)

Відсутність достатньої кількості вакцин є основним стримуючим фактором збільшення об’ємів вакцинації в Україні. Наразі в країні використано вже три чверті наявних доз вакцини, ще 1 млн доз вакцини від Sinovac вже прибули в Україну і проходять лабораторний контроль. За оцінками KSE, щеплення цією партією вакцин має розпочатися впродовж найближчого тижня.

Висновки:

В Україні продовжується стабілізація захворюваності на COVID-19. Спад тижневої кількості госпіталізованих сповільнився з -23% на попередньому тижні до -7% на поточному. Таке сповільнення є «технічним» через вплив різної кількості вихідних та святкових днів на минулому і поточному тижнях. На наступному тижні імовірне «технічне» тижневе зростання кількості госпіталізованих – при цьому спад захворюваності продовжиться. Виписки на половину перевершують госпіталізації. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни зменшується на -22% за тиждень.

Харківська область має бути на підвищеному контролі з боку держави та місцевої влади. Незважаючи на вихід із «червоного» рівня епідемічної небезпеки, ситуація у Харківській області залишається бути напруженою. Зайнятість «ковідних» ліжок з киснем у «профільних» лікарнях Харківської області – 63%, реанімаційних – 86%.

Україна ще в 2-3 рази перевищує потенційні пороги «зеленої» зони ЄС. Кількість виявлених випадків в Україні за останні 14 днів складає 200 осіб на 100 000 населення, при потенційному порозі «зеленої» зони ЄС у 100 осіб на 100 000 населення. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування на COVID-19 в Україні наразі становить 11% при цільовому показнику у 4%. Вільні подорожі повністю вакцинованих українців можливі вже з липня 2021.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 13.05.2021