fbpx

Україна може увійти до трійки “країн-антилідерів” за рівнем захворюваності у Європі вже в найближчі тижні

28 вересня 2021

Україна з 11 місця перейшла одразу у п’ятірку великих країн Європи за рівнем захворюваності. Вже три регіони країни опинилися на межі переходу у “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Водночас, в країні знову набирає обертів вакцинація, що за очікуваннями Київської школи економіки, може вийти на рекордні показники вже наступного тижня.

Європа вже декілька місяців поспіль продовжує перебувати на високому рівні плато поточної хвилі. Що характерно, у країнах з показником вакцинації населення у понад 60%, рівень госпіталізацій та смертності не слідує за високим показником захворюваності, яка продовжує утримуватися на максимальному рівні поточної хвилі. 

Натомість, серед 15 великих країн Європи активно зростають Румунія та Україна, яка наразі знаходиться на п’ятій сходинці серед списку великих європейських “країн-антилідерів” за рівнем захворюваності.

Захворюваність у Румунії продовжує зростати високими темпами, а показник смертності в країні вже виходить на рівень Росії. Вакцинованим у Румунії є 28% населення, що співпадає з динамікою вакцинації в Росії, яка хоч і пройшла пік поточної хвилі за рівнем захворюваності, однак демонструє високі показники смертності. 

Україна вже досягла рівня високого плато, який спостерігається в Європі і навіть незначно перевищила цей рівень. 

“Вже на наступному тижні ми побачимо Україну, яка значно буде перевершувати європейський рівень плато із захворюваністю і досягатиме рівня Північної Америки, тобто буде рости далі”, зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

В Україні смертність також зростає – вже зараз фіксується 3,6 померлих на 100 тисяч населення за останні 14 діб. Це поки вдвічі менше, ніж середні значення Росії і Румунії, але показник очікувано продовжить зростати. 

“Ще одна очікувана подія цього тижня Україна з 11 місця перейшла одразу у п’ятірку великих країн Європи за рівнем захворюваності, і очікується, що буде рухатись далі. Потрапляння в трійку “антилідерів” це питання одного-двох тижнів”, додає Юрій Ганиченко.

Цього тижня коефіцієнт виявлення випадків вже перетнув позначку у 10%. Чим меншим є цей показник, тим кращим є контроль країни над поширенням захворюваності. Схожий до України коефіцієнт в активній фазі спалаху демонструвала Німеччина, однак країні вдалося взяти ситуацію під контроль та знизити показник до 5%.

Темпи зростання нових виявлених випадків і госпіталізацій в Україні знизилися фактично удвічі – на минулому тижні зростання складало +51%, цього тижня – +28%. Також минулого тижня кількість нових виявлених випадків зросла на 68%, зараз це зростання складає 36%. Водночас, темпи залишаються високими та станом на зараз зафіксувалися на  максимальних темпах весняної хвилі.

Зараз госпіталізації в країні приблизно наполовину перевищують виписки, що означає збільшення навантаження на медичну систему. Ліжка “з киснем” завантажені вже на 40% (два тижні тому – 20%), а зростання за тиждень зайнятості цих ліжок склало 10 в.п. Водночас, зараз забезпеченість ліжок “з киснем” – на рівні 97%, і тільки дві третини пацієнтів на цих ліжках насправді потребують кисневої терапії. Тобто 3 з 4 ліжок “з киснем” є зараз вільними, аби надавати таку терапію. Нагадаємо, що на початку літа відбулося скорочення “ковідних” ресурсів удвічі.

Вже три українські регіони близькі до входження у “червоний” рівень епідемічної небезпеки

Чернівецька, Харківська та Луганська області – найближчі претенденти на “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Водоночас, Львівська і Житомирська області тимчасово стабілізувалися – в областях немає ризику дуже швидкого заповнення “ковідних” ліжок або входження в “червону” зону. 

Чернівецька область минулого тижня три дні поспіль перебувала на граничних показниках. Зокрема, рівень госпіталізацій складав 59 осіб на 100 тисяч населення при граничних 60, відсоток зростання тримався на рівні 45% при граничних 50% і завантаженість ліжок склала вище 60% при граничному рівні 65%. У Чернівецькій області відбулося коливання вниз: госпіталізації з рівня у 59 осіб на 100 тисяч населення регіон перейшов у показник, нижчий за 50. Але вже останніми днями фіксується повернення тренду на зростання.

За словами керівника Центру економіки охорони здоров’я, вже найближчими днями очікується повернення тенденції на зростання рівня госпіталізацій у Чернівецькій області. У регіоні вже зайняті 67% ліжок “з киснем”, що є вище за граничний показник у 65%. 

“Вперше в новій хвилі ми бачимо входження до “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки за показником завантаженості ліжок. Раніше перехід за граничні показники фіксувався лише за динамікою госпіталізацій”, додав спікер.

Потрапити до “червоного” рівня в найближчі один-два тижні може і Харківська область, якщо вже зараз не збільшити кількість “ковідних” ресурсів у регіоні. Зараз завантаженість “ковідних” ліжок становить 63% при граничних 65%. В Луганській області відбувається помірне зростання госпіталізацій, однак зайнятість “ковідних” ліжок вже перевищила 60%.

KSE рекомендує збільшити кількість “ковідних” ліжок на третину у регіонах з критичною ситуацією

Київська школа економіка рекомендує у Чернівецькій, Харківській та Луганській областях вжити заходів для стабілізації ситуації у двох напрямках:

  1. Додати близько 30% “ковідних” ліжок і запровадити обмеження “червоного” рівня епідемічної небезпеки, не чекаючи досягнення регіонами граничних показників. Для Чернівецької і Харківської ці показники і динаміка близькі до входження у “червоний” рівень. 

Зараз Україна перевищила показник у 100 померлих за добу (в середньому – 114 осіб). На минулому тижні смертність за добу складала 80 осіб, ще тиждень назад – 50.

Як наголошує Юрій Ганиченко, відповідне зростання удвічі за два тижні є дуже небезпечною динамікою. Водночас, зниження темпів зростання рівня смертності очікується за рахунок переходу в більш жорсткі карантинні умови та появу “червоних” регіонів.

  1. Нарощувати темпи вакцинації у регіонах

Київська школа економіки закликає до вакцинації населення для зниження динаміки госпіталізації та смертності. Найвищі показники за рівнем щеплень демонструє Київ, де вже 36% дорослих мешканців вакциновані повністю. В цілому в Україні вакциновані принаймні однією дозою 22% дорослого населення.

Додатково за тиждень Україна вакцинує 1,5% дорослого населення, а середня кількість щеплень за добу – 112 тисяч. Близько 20% зростання за тиждень демонструють темпи вакцинації першою дозою. Зараз держава вже почала виконувати рекомендації KSE, озвучені кілька тижнів назад щодо прискорених темпів вакцинації першою дозою до 100 тисяч щеплень на добу.

“Очікуємо, що темпи вакцинації будуть пришвидшуватись, і вже наступного тижня буде встановлено рекорд добової кількості щеплень за збереження поточних темпів”, каже аналітик.

В Україні наразі наявна вакцина трьох виробників – виробництва Pfizer, SinoVac та AstraZeneca. Нагадаємо, що попередній рекорд щеплень за добу складав 183 тисячі.

На кінець поточного кварталу в Україні очікується до 58 тисяч померлих

Україна стала тринадцятою країною за датою початку спалаху серед 15 великих країн Європи. Наразі країна поруч із Румунією є однією із нових епіцентрів спалаху у Європі. За “жовтим” сценарієм Київської школи економіки, який реалізується в країні наразі, на кінець поточного кварталу очікується близько 57-58 тисяч померлих.

Прогнози на четвертий квартал KSE озвучить вже за два тижні. За словам Юрія Ганиченко, такі фактори як вакцинація та більш поширюваний варіант коронавірусу “Дельта” можуть збільшувати елемент невизначеності щодо розвитку ситуації в останньому кварталі.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 28.09.2021.