fbpx

Україна може досягти піку захворюваності у найближчі 2 тижні –  KSE

8 лютого 2022

Перший тиждень у Європі спостерігаються певні тенденції до зниження захворюваності. Велика Британія і Греція вже пройшли свій пік, тож у цих країнах спостерігається стабілізація. Минули найвищі показники і почали рухатися у бік зниження за рівнем захворюваності також Іспанія, Португалія та Франція.

Водночас, як розповіла під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Катерина Кузьмінова, найнижчий рівень захворюваності серед інших великих країн Європи (з населенням понад 10 млн осіб) спостерігається в Україні. 

«В Україні також сповільнюється зростання госпіталізацій, за тиждень ріст показника склав +27% проти 34% тижнем раніше. Виписки слідують за трендом госпіталізації, тож цього тижня вони зросли на +29%», – розповіла експертка.

Натомість, за її словами, смертність в країні тільки розпочинає тренд на зростання, за тиждень показник зріс на +30%.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Юрій Ганиченко підкреслив, що попри найменший показник захворюваності серед великих європейських країн, захворюваність в Україні продовжує зростати.

Цього тижня Україна посідає останнє 15-е місце серед великих країн Європи за рівнем захворюваності.

«Минулого тижня зростання захворюваності в країні склало 75%, цього тижня – 25%. Зараз ми маємо очікуване сповільнення зростання темпів захворюваності, однак вона все ще зростає і в найближчі два тижні досягне пікових значень у 55 тис. підтверджених випадків за добу за прогнозами KSE», – каже експерт.

Як відзначає Юрій Ганиченко, наразі медичні ресурси зайняті не критичною. Хоча ліжка з «киснем» зайняті на 40%, реальна зайнятість пацієнтами, що потребують кисневої терапії, становить менше третини.

Першим регіоном країни, в якому захворюваність пішла на спад, стала  Івано-Франківська область. А епіцентр захворюваності в Україні зсувається із Західної України в сторону менш ураженої Центральної.

Половина українських регіонів за прогнозами KSE можуть «почервоніти» вже цього тижня. Найбільш «проблемним» місцем для областей є коефіцієнт виявлення випадків, за яким вони і відповідають умовам «червоної» зони епідемічної небезпеки.

Очікується, що в найближчі два тижні також продовжиться зростання рівня госпіталізацій.

Тим часом, вже кожен другий дорослий українець вакцинований повним курсом щеплень. 

«Зараз темпи виходять на своєрідне плато у 60-70 тис. щеплень за добу, а частка бустерних доз поступово зростає. Вона вже складає понад чверть від загальної кількості щеплень за добу і продовжить зростати за оцінками KSE», – повідомив Юрій Ганиченко.

Наразі бустерною дозою щеплені вже 1,5% дорослих українців. Лідерами за темпами вакцинації бустерними дозами є Чернівецька (3% щеплених дорослих) та Волинська області (3,2%). В антилідерах – Київ (0,7% вакцинованих дорослих) та Дніпропетровська область (0,6%). 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 08.02.2022.