fbpx

Українці будують глобальну освітню та академічну мережу для відбудови країни

Ініціатива під назвою Український глобальний університет (Ukrainian Global University, UGU) спрямована на те, щоб об’єднати найкращі освітні заклади світу для підтримки українців. В межах UGU українці матимуть можливості для отримання якісної освіти та проведення досліджень, що сприятимуть відновленню України. Ініціатива була створена за підтримки Офісу Президента України та заснована консорціумом провідних українських освітніх закладів та організацій, а саме Київською школою економіки, організацією Ukraine Global Scholars, Українським католицьким університетом, програмою Emerging Leaders Program в Стенфордському університеті, Асоціацією «Професійний уряд», технологічним університетом SET University та Київським академічним університетом. Ініціативу також схвалили Міністерство освіти і науки України та Посольство України в США. 

Український уряд, освітні заклади та громадські організації об’єднали зусилля, щоб заснувати Український глобальний університет (Ukrainian Global University, UGU). Це глобальна мережа, що об’єднує найкращі світові освітні заклади. UGU є неприбутковою ініціативою, що має на меті надати доступ для українських студентів, стипендіатів, науковців та викладачів до навчальних закладів по всьому світу, а також нових стипендій та програм постдокторантури.

Ініціатива передбачає, що переміщені студенти, науковці та стипендіати не будуть покинуті. Вона також підтримує тих, хто бажає навчатися або проводити дослідження за кордоном з подальшою перспективою повернення додому та відбудови України. Головна мета UGU – подолати руйнівні наслідки російської агресії в Україні та залучити провідний світовий досвід для побудови нової України як гордого члена світової спільноти вільних і демократичних націй. 

«Інтеграція України в світовий освітній простір була і залишається одним із ключових пріоритетів нашої держави. Зараз українські школярі, студенти, викладачі, науковці, які зазнали нищівних втрат внаслідок військової агресії Російської Федерації потребують підтримки! Інвестуючи в освітній потенціал ми, спільно з провідними університетами світу та України, інвестуємо в майбутнє! Започаткування Українського Глобального Університету – це заклик до всієї освітньої світової спільноти підтримати українських школярів, студентів, науковців в отриманні якісної освіти. Ці люди, повернуться в Україну, щоб відбудовувати її після війни, маючи за спиною освіту світового рівня», – зазначила Ольга Будник, радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.  

Наразі команда UGU зосереджена на налагодженні особистих та інституційних партнерств зі школами, вищими навчальними закладами та дослідницькими центрами по всьому світу, які будуть готові розглядати заявки на середньо- і довгострокові програми від українців та спонсорувати низку студентів, науковців та дослідників. Деталі та умови узгоджуються з кожною установою-партнером окремо, але всі партнери повинні підписати відкритий меморандум з UGU, який визначає спільні цінності та принципи. Заявки на партнерство можна подавати на https://uglobal.university/

Стенфорд, Гарвард та десятки інших провідних університетів світу вже підтримали ініціативу: «Стенфорд усвідомив важливість створення нових освітніх програм для українців шість років тому, коли ми створили Ukrainian Emerging Leaders Program. Випускники цієї програми вже внесли значні зміни для покращення України. Я підтримую UGU і звертаюся до всіх інших університетів світу з закликом підтримати українських студентів і науковців», – сказав Майкл Макфол, професор політології Стенфордського університету, директор Інституту міжнародних досліджень Фрімена Споглі.

«Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна має давню традицію солідарності з науковцями та студентами в еміграції. Для нас особливо важливо, що UGU заснували українські науковці, які нині борються не лише за суверенітет своєї країни, а й за наші спільні європейські цінності. Ми продовжимо надавати нашу підтримку після закінчення війни, коли українці повернуться, щоб відбудовувати свою країну», – сказала Крістін Но-Ледюк, президент Університету Париж 1 Пантеон-Сорбонна.

Щоб максимізувати зусилля ініціативи UGU, команда створює мережу волонтерів. Випускники та представники навчальних закладів з усього світу можуть приєднатися до команди UGU та допомогти підключити більше інституцій до мережі. Вони можуть стати послами UGU у своїх школах, коледжах, університетах або звернутися до адміністрації будь-яких установ по всьому світу, щоб ініціювати процес встановлення їхнього партнерства з UGU. 

Якщо українські студенти або науковці бажають стати учасниками UGU, вони можуть скористатися спрощеним процесом подачі заявки на сайті UGU. Після цього вони матимуть пройти повний або спрощений процес подачі заявки до будь-якого навчального закладу, зазначеного на платформі, щоб збільшити свої шанси на вступ.

UGU також співпрацює з онлайн-програмою для вивчення мов DuoLingo, щоб українці могли безкоштовно складати тести з англійської мови та отримувати сертифікати, де б вони не знаходилися. Обов’язковою умовою для участі у програмі для всіх студентів є повернення в Україну після завершення навчання або дослідження, щоб допомогти відновити країну після війни. 

Поки в Україні ще триває війна, українські університети та інші навчальні заклади вже дбають про шляхи якнайшвидшої відбудови країни, коли прийде перемога. Українські учасники ініціативи UGU отримають доступ до якісної освіти та можливість проводити дослідження за кордоном, а після цього зможуть застосувати свої здобуті знання та навички у рідній країні. У майбутньому команда UGU планує започаткувати стажування та програми в Україні, які дозволять учасникам швидко реінтегруватися та внести свій внесок у відбудову країни після повернення.

Цитати:

«Україна сьогодні захищається від жорстокої російської агресії та бореться за наші домівки, народ, демократію та свободу. Ця боротьба також є боротьбою за українське майбутнє, і після того, як ми виграємо цю війну, Україні знадобляться всі наші таланти та досвід, щоб відбудувати наші міста. Нам потрібно зробити все, щоб допомогти всім українським студентам і вченим у США продовжити навчання. Також ми маємо створити нові програми та можливості, щоб наші українські діти та студенти ставали не жертвами російської війни, а навчальним батальйоном, який зробить великий внесок в освіту та науку США, перебуваючи тут, і стане професійним резервом для нової України після нашої перемоги»,  – сказала Оксана Маркарова, посол України в США. 

«UGU є важливою ініціативою, особливо тоді, коли українська освіта стикається з найбільшою екзистенційною загрозою з часів незалежності. Зараз існує багато важливих індивідуальних зусиль, направлених на те, щоб допомогти студентам, установам та викладачам. Проте все одно існує ризик того, що деякі з них проваляться і українські студенти та викладачі, що знаходяться по всьому світі, втратять зв’язок зі своєю рідною країною. UGU об’єднує провідні навчальні заклади країни, щоб допомогти студентам і науковцям отримати необхідну підтримку, зберігати зв’язки з Україною та зменшити відтік талантів за кордон», – сказав Лукан Вей, Професор політології Університету Торонто.

«Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна має давню традицію солідарності з науковцями та студентами в еміграції. Для нас особливо важливо, що UGU заснували українські науковці, які нині борються не лише за суверенітет своєї країни, а й за наші спільні європейські цінності. Ми продовжимо надавати нашу підтримку після закінчення війни, коли українці повернуться, щоб відбудовувати свою країну», – сказала Крістін Но-Ледюк, президент Університету Париж 1 Пантеон-Сорбонна.

«ESFAM було створено 25 років тому з метою поділитися з учнями французької мови в Центральній та Східній Європі цінностями франкофонії: солідарністю, різноманітністю, демократією. Ми маємо давню традицію приймати українських студентів, які отримують дипломи магістрів французьких та бельгійських навчальних закладів, що дає їм можливість швидко набути необхідних навичок для розвитку та реконструкції своєї країни», – сказав Ніколя Майнетті, директор ESFAM.

«Українські науковці та студенти не просто в зоні ризику – вони на війні, і їм потрібні принципово нові види програм та організацій. Наша ініціатива стане великим академічним центром у світі для сприяння дискусіям про найактуальніші глобальні проблеми та підтримки постраждалих націй», – сказав Тимофій Брік, віце-президент з міжнародних зв’язків Київської школи економіки, один із ініціаторів створення UGU.

«Нам потрібні сотні тисяч високоосвічених студентів, щоб відновити українську економіку за прикладом Сінгапуру, Індії та Південної Кореї, які розвинулися за допомогою вкладу студентів, які  навчалися за кордоном. Це не нова модель, але дуже успішна і потрібна як для українських студентів, так і для України», – сказала Юлія Лемеш, президент, член правління Ukrainian Global Scholars Foundation, одна з ініціаторів створення UGU.

«Настав час, щоб українські студенти, науковці та стипендіати стали частиною глобальних мереж знань і застосували своє лідерство, енергію та творчість на розвиток вільного демократичного світу. UGU — ідеальний спосіб для цього», — сказав Олександр Акименко, співзасновник програми Ukrainian Emerging Leaders Program у Стенфордському університеті, один із ініціаторів UGU. 

«Через місяць війни ми бачимо, наскільки руйнівними є наслідки для України. Щоб відновити нашу країну, нам знадобляться люди з глобальними мережами та глобальним мисленням. Я впевнена, що ця програма допоможе досягти таких результатів, і УКУ буде її активно підтримувати», – сказала Софія Опацька, проректор зі стратегічного розвитку Українського католицького університету, одна з ініціаторів UGU.

«Як найбільша мережа професіоналів із західною освітою в Україні, ми маємо привілей бути співзасновником UGU. Українці зараз відчувають безпрецедентну міжнародну підтримку, і UGU дає унікальну можливість модернізувати людський капітал України, створюючи та впорядковуючи численні можливості для навчання та досліджень для відбудови України», – сказав Костянтин Лісничий, голова правління Асоціації «Професійний уряд» України, один із ініціаторів UGU.

«Зараз, як ніколи, українські студенти та дослідники повинні бути частиною світової академічної спільноти та мати доступ до найкращих світових практик і досвіду. Це дасть змогу ініціативі UGU стимулювати розвиток післявоєнної України, зміцнювати її економіку, надаючи найкращим талантам якісну освіту, яку вони зможуть застосувати для відбудови своєї країни», – сказала Ірина Вольницька, президент університету SET University, одна з ініціаторів UGU.

«Ми сподіваємося, що  UGU, спільними зусиллями провідних українських та зарубіжних університетів, допоможе зберегти інтелектуальний потенціал України під час війни, підвищити його дослідницькі навички у найкращих європейських та американських університетах, створити нові міжнародні зв’язки та проєкти, які сформують умови для повернення молодих українських науковців в Україну після війни», – сказав Віталій Шадура, заступник директора з науки і освіти Київського академічного університету, один із ініціаторів створення  UGU.

Більше інформації на сайті: https://uglobal.university/ 

Контакт для медіа: [email protected]

Про партнерів UGU:

Про Київську школу економіки

Київська школа економіки (Kyiv School of Economics, KSE) — це вищий навчальний заклад з бакалаврськими та магістерськими програмами з економіки та менеджменту в Києві, заснований у 1996 році Консорціумом економічної освіти та досліджень (Economics Education and Research Consortium, EERC) та Фондом Євразія (Eurasia Foundation). KSE сьогодні є найамбітнішим українським освітнім проектом та найпотужнішим інтелектуальним центром країни. Його місія – побудувати інтелектуальний фундамент для сильної економіки в Україні. З моменту відкриття школи, випускниками КSE стали 1159 магістрів, а у 2021 році КSЕ відкрила бакалаврські програми. КSЕ тепер об’єднує університет KSE University, бізнес-школу KSE Business School, інтелектуальний центр KSE Institute, Благодійний фонд Kyiv School of Economics Charitable Foundation. 

Про організацію Ukraine Global Scholars

Ukraine Global Scholars (UGS) – це благодійна організація, яка допомогла понад 150 українським учням старших класів із незаможних родин здобути ~$37 мільйонів у стипендіях до найкращих шкіл-пансіонів та коледжів світу. Зі свого боку студенти зобов’язуються повернутися до України на 5 років і зробити значний внесок у її розбудову.

Про Український католицький університет

Український католицький університет — католицький університет у Львові, пов’язаний з Українською греко-католицькою церквою. Він став першим католицьким університетом, який відкрився на території колишнього Радянського Союзу. На шести факультетах навчається 1900 студентів. В університеті пропонуються професійні ступені в галузі журналістики та бізнесу; докторські ступені з історії та теології. У 2018 та 2019 роках вступники УКУ мали найвищі бали ЗНО.

Про програму Ukrainian Emerging Leaders Program в Стенфордському університеті

Програма Ukrainian Emerging Leaders Program (UELP) — це 10-місячна академічна навчальна стипендія, яка надається на навчання в Стенфордському університеті. Програма була заснована у 2016 році в Центрі демократії, розвитку та верховенства права (Center on Democracy, Development, and the Rule of Law) при Стенфордському інституті Фрімана Споглі (Stanford’s Freeman Spogli Institute) як ініціатива, направлена на вирішення проблем розвитку в Україні та в більш широкому регіоні. Метою програми є покращення лідерських навичков студентів та зміцнення їх академічних знаннь.

Про Асоціацію «Професійний уряд»

Асоціація «Професійний уряд» (Professional Government Association of Ukraine, PGA) – незалежна, безпартійна, неприбуткова громадська організація, яка об’єднує понад 25 українських асоціацій випускників із понад 3000 українців, які здобули освіту на Заході. Її місія полягає в тому, щоб служити платформою громадянського суспільства для покращення якості державного управління в Україні та на міжнародному рівні та підвищення рівня державної служби України до світового. Для досягнення своєї місії Асоціація заохочує українців, які отримали освіту на Заході, працювати в уряді та виступає за комплексну реформу державного управління. Асоціація сприяє реалізації реформ та контролює їх прогрес у співпраці з місцевими та міжнародними партнерами.

Про університет SET University

Університет науки, підприємництва та технологій SET University (Science, Entrepreneurship and Technology University) – це новий український технологічний університет, створений для того, щоб розвивати майбутніх інноваторів, навчаючи їх сучасним інформаційний технологіям та тому, як застосовувати їх у бізнесі. Університет поєднав сучасний академічний підхід та потужну базу у сфері ІТ, щоб створити інтелектуальний та освітній центр з акцентом на розвиток підприємницької культури, дослідження та професійної ІТ-спільноти. 

Про КАУ 

Державний науково-дослідницький заклад «Київський академічний університет» (КАУ) — це новий український науково-дослідний університет, створений на базі Національної академії наук України (НАН України) та Міністерства освіти і науки України. Основна ідея КАУ полягає у запровадженні системи освіти з дослідницьким спрямуванням на базі науково-дослідних установ НАН України, максимальній інтеграції у міжнародний науково-дослідницький простір та міжнародній співпраці з дослідницькими університетами США. Основна місія КАУ – розв’язувати нагальні суспільні виклики для відродження української науки і технологій та побудови рівноправної та інклюзивної спільноти.