fbpx

У Європі – спалах захворюваності на COVID-19: за тиждень рівень захворюваності зріс на третину

1 липня 2021

В Україні припинився спад госпіталізацій –  добова кількість випадків госпіталізації виходить на плато у 450 осіб. Європа переживає спалах коронавірусу через новий варіант вірусу «Дельта». Основними драйверами спалаху є Велика Британія, Росія та Португалія. Індикації спалаху в Україні наразі немає. Країна минула другий квартал 2021 чітко за жовтим сценарієм KSE.

В Україні сповільнюється спад захворюваності на COVID-19, а добова кількість госпіталізацій вийшла на плато у 450 осіб

Статистика захворюваності в країні продовжує спадати. Рівень госпіталізації після тривалого спаду упродовж десяти тижнів зафіксувався на рівні у 450 осіб на добу. Але рівня плато досягнув і показник виписок пацієнтів, що за словами керівника Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрія Ганиченка, може бути наслідком додаткових вихідних днів у зв’язку зі святами.

«Хороший сигнал для Україні полягає у тому, що виписки продовжують переважати госпіталізації більш ніж у 1,5 рази. Це означає, що  завантаженість медсистеми продовжує спадати», – зазначає Юрій Ганиченко.

Із переважанням кількості виписок над госпіталізацією вже зафіксована мінімальна кількість зайнятності «ковідних» ресурсів у 2021 році: «реанімаційні» ліжка зайняті на 18%, а «ковідні» місяця з киснем – менш як на 10%. Очікується, що кількість пацієнтів з коронавірусом і надалі буде зменшуватися. Наразі зниження кількості пацієнтів у «ковідних» лікарнях щотижня зменшується на 20%.  В середньому кількість госпіталізованих в окремому регіоні України становить близько двадцяти осіб на добу. 

Знижується і добова смертність – в середньому цей показник наразі становить 30 осіб, і це є найнижчий показник з початку 2021 року.

Водночас, сам рівень госпіталізації в країні припинив спад та фактично вийшов на стабільний рівень. 

Чотири фактори невизначеності для України – розповсюдження більш поширюваних варіантів вірусу, тривалість імунітету, темпи вакцинації і карантинні обмеження

Найбільш тривожними сигналами для України зараз є присутність трьох більш поширюваних варіантів вірусу – британського, південно-африканського та індійського. Упродовж найближчих двох тижнів Центр економіки охорони здоров’я KSE планує оприлюднити свої прогнози для України на третій квартал.

Дієвим способом стримування захворюваності і смертності є вакцинація. 

Відставання від середньоєвропейського рівня за темпом вакцинації в Україні скоротилося, але темпи все ще залишаються утричі меншими

Темпи вакцинації у світі рухаються сталими темпами. Близько 90 мільйонів осіб у світі додатково за тиждень отримали принаймні одне щеплення проти SARS‑CoV‑2, а усього таких у світі 1,82 мільярди осіб.

Перелік країн, які є лідерами за швидкістю вакцинації у світ, незмінні. Перша десятка країн-лідерів уже вакцинували близько 60% населення принаймні однією дозою. В Європі ж принаймні одне щеплення зробили більше 40% населення. Темпи в країнах ЄС продовжують бути стабільно високими.

Рівень вакцинації в Україні досі нижчий, ніж у багатьох країнах Європи. Трохи більше 5% населення отримали принаймні одну дозу вакцини, до 2% – вакциновані обома дозами. Водночас, темпи вакцинації в країні за тиждень збільшилися на третину та вийшли на позначку у 62 тисячі вакцинованих осіб на добу. Відставання від середньоєвропейських рівнів також скоротилося, проте темпи все ще залишаються меншими утричі.

В трьох українських областях коефіцієнт виявлення нових випадків впав до мінімальної позначки від початку пандемії

Рівень захворюваності у багатьох регіонів демонструє коливання навколо рівня плато. Цього тижня спостерігається суттєве зростання госпіталізацій у Луганській області – за тиждень відбулося зростання на понад 60%. Як пояснює Юрій Ганиченко, зростання є технічним і виникло як наслідок коливань навколо порівняно низького рівня плато.

В середньому в кожному регіоні за добу з’являється близько 20 нових випадків госпіталізацій. Однак, як зазначає Юрій Ганиченко, відсоток зростання госпіталізацій і виявлених випадків не є показовим сам по собі. Додатково треба дивитись на статистику виписок. Тож очікувань щодо великого зростання захворюваності у жодному з регіонів наразі немає.

Проте в Київській, Луганській та Хмельницькій областях падає рівень тестувань. Це викликає тривожність в прогнозах, враховуючи, що на минулому тижні в Україні було зафіксовано варіант вірусу «Дельта». Зараз коефіцієнт виявлення нових випадків в Україні знаходиться на мінімальному рівні за всю історію пандемії – це менше 2%. 

Водночас, у Київській і Луганській областях разом зі зниженням кількості тестувань спостерігається зростання коефіцієнта виявлення випадків. Центр економіки охорони здоров’я рекомендує у цих регіонах збільшити кількість тестувань принаймні на 20% від поточних цифр.

Захворюваність в Україні за прогнозованим середнім сценарієм KSE

За підсумками другого кварталу, рівень захворюваності в Україні розвивалася прогнозованими темпами за «середнім» сценарієм Київської школи економіки. Це означає, що прихід «південноафриканського» варіанту вірусу не мав надзвичайно серйозного впливу на динаміку після того, як у березні був зафіксований «британський» варіант.

Станом на сьогодні 52 тисячі 391 померлих зафіксовано від початку пандемії. «Жовтий» середній сценарій KSE прогнозував близько 55 тисяч померлих. Очікувано, цифри від Центру громадського здоров’я ще будуть ретроспективно оновлюватися і, відповідно, число померлих станом на кінець першого півріччя 2021 також зросте.

Прогнози на третій квартал від KSE будуть оновлені упродовж 1-2 тижнів.

Велика Британія, Росія та Португалія – драйвери нового спалаху COVID-19 у Європі. Ситуація у світі лишається стабільною

У Європі кількість виявлених випадків захворюваності зросла на третину, що спричинено ситуацією у Великій Британії, Росії та Португалії. Найбільший спалах фіксується у Великій Британії, де за останні два тижні кількість випадків на 100 тисяч населення досягла 287 осіб, а кількість нових випадків зростає удвічі за тиждень. Окрім цих трьох країн, решта країн Європи з населенням більше 10 мільйонів осіб демонструють спад захворюваності.

Рівень захворюваності у Північній Америці та Азії досягнув рівня плато після тривалого спаду. Більше місяця Південна Америка залишається на найвищому рівні захворюваності за весь період пандемії.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 1.07.2021.