fbpx

У річницю повномасштабного вторгнення KSE Institute закликає запровадити нові санкції проти РФ

27 лютого 2023

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну експерти KSE Institute представили комплексний план санкційних заходів для протидії російській агресії. Експерти пропонують посилити санкційний тиск на агресора за трьома ключовими напрямками: стримування, ізоляція та примушення РФ до компенсації завданих Україні збитків.

Санкції міжнародної спільноти проти Кремля вже справили суттєвий вплив на Росію, мало не спровокувавши фінансову кризу навесні 2022 року, а також спричинили спад у російській економіці. За оцінками експертів KSE Institute, вже введені санкції мають скоротити доходи від експорту нафти й газу з 350 млрд доларів до 170 млрд доларів, що призведе до зростання дефіциту федерального бюджету РФ до 5-6% ВВП. 

Розроблений план дій має на меті посилити ефект санкцій та завдати нового удару ослабленому агресору. Запропоновані обмеження дозволять збільшити дефіцит російського бюджету до 7-9% ВВП, обмежити роботу ключових сфер промисловості, а також розпочати відшкодування збитків України.

Нові санкційні обмеження, що були підготовлені командою експертів KSE Institute, передбачають три основні напрямки подальших дій:

• Стримувати Росію шляхом зниження верхньої межі цін на російську сиру нафту з 60 до 30 доларів за барель, заборони прямих продажів російського газу до Європи та запровадження додаткових обмежень на інші товари російського походження (алмази, уран, залізну руду, сталеву продукцію).

• Ізолювати Росію шляхом запровадження повних санкцій щодо основних компаній російської нафтогазової галузі, основних металургійних та гірничодобувних компаній, а також запровадження подальших кроків щодо посилення фінансових санкцій (зокрема й проти Газпромбанку).

• Змусити Росію компенсувати всі збитки, завдані незаконним вторгненням в Україну, шляхом конфіскації заморожених російських активів за кордоном та спрямування їх для виплати компенсацій усім українцям, які постраждали від російського вторгнення, та фінансування повоєнного відновлення України.

За оцінками експертів KSE Institute, вже у 2023 році вказаний план дій скоротить російський експорт на 70 млрд доларів, суттєво збільшить дефіцит федерального бюджету РФ та уповільнить економічне зростання. 

Ми закликаємо міжнародних союзників України ухвалити нові обмеження проти Москви та її поплічників, а також позбавити Росію джерел фінансування війни.

Повний текст плану “Пріоритети в санкційній політиці на 2023 рік” від експертів KSE Institute можна знайти за посиланням: https://bit.ly/41nWALv