fbpx

У першому кварталі 2022 року вихід України в «зелений» рівень епіднебезпеки не очікується 

29 грудня 2021

За останній тиждень Європа продовжила встановлювати нові континентальні рекорди – кількість виявлених випадків захворюваності збільшилася на +17%. Новою трійкою антилідерів серед великих країн Європи (з населенням більше 10 млн осіб) стали Велика Британія, Іспанія та Франція. 

Однак спалахує не тільки Європа. Великі стрибки захворюваності за останній тиждень фіксуються також у Північній Америці (+66%) та Океанії (виросла вдвічі). Потенційна причина такого зростання у світі – штам «Омікрон»: за попередніми даними 59% нових випадків у США та 78% в Австралії є випадками нового варіанту вірусу. 

Україна ж фіксується на 14 із 15 позицій у рейтингу великих країн Європи за рівнем захворюваності та продовжує падати стрімкими темпами. Кількість виявлених випадків за тиждень зменшилася на третину. Рівень госпіталізацій в країні вже нижчий за рівень початку 2021 року та за останній тиждень зменшився на -14%. 

Розрив між виписками та госпіталізаціями тримається на рівні у 33%, медична система продовжує розвантажуватись. Вже 3 з 4 «ковідних» ліжок з «киснем» є вільними.

«Зайнятість “ковідних” ліжок зараз менша, ніж на початку 2021 року. Україна входить у 2022 з меншими показниками захворюваності, ніж входила у 2021. Однак зростання може розпочатися вже в січні», –  зазначив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова розповіла, що кількість померлих за останній тиждень зменшилася на чверть – і зараз перебуває на рівні 214 осіб в середньому за добу.

«Ми очікуємо, що смертність продовжить спадати у найближчі 2-3 тижні, адже це відкладений показник, що слідує за рівнем захворюваності», – зазначила експертка.

21 область продовжує відповідати умовам «жовтої» зони. Наразі серед областей показники «зеленого» рівня епідемічної небезпеки виконує лише одна – Херсонська. А от Донецька та Чернігівська області мають перевищений коефіцієнт виявлення випадків інфікування (понад 20%). Нагадаємо, що «зелений» рівень може встановлюватися на рівні країни лише за умов відсутності ознак «жовтого» рівня упродовж останніх 7 днів.

«У першому кварталі 2022 року вихід України в «зелений» рівень епідемічної небезпеки не очікується. Ризик поновлення зростання для України є високим через поширення у світі нового штаму “Омікрон”», – озвучила прогнози KSE Катерина Кузьмінова

20 із 25 регіонів вже вакцинували 40% дорослого населення принаймні однією дозою. Пʼять регіонів Західної України – ще ні. Лідером за рівнем вакцинації є Київ, де повністю вакциновано вже 72% дорослого населення.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 29.12.21.