fbpx

У KSE презентували переклад книги “Приватні дороги” Уолтера Блока

22 жовтня 2021

Передача 1500 км доріг “у приватні руки” — таку програму торік презентувало Міністерство інфраструктури України.

Чи дійсно Україні потрібні приватні дороги? Чому у світі приватні дороги — це виняток, а не правило?

Розмова на цю тему відбулася в Kyiv School of Economics у п’ятницю в межах презентації перекладу книги “Приватні дороги” Уолтера Блока.

Захід відкрило відеозвернення самого професора Блока, а в обговоренні взяли участь ідейний натхненник і меценат видання праці українською мовою — співзасновник “Нової пошти” Володимир Поперешнюк, а також директор Інституту вільної економіки Михайло Чернишев і президент KSE Тимофей Милованов.

На прикладі ідей, висловлених у книзі, спікери обговорили, як економічна теорія доводить доцільність приватних доріг та чи тільки приватні дороги можуть гарантувати безпеку і якість та мінімізувати затори.

“Дорога — це не просто сполучення між точками А та Б — це повноцінна екосистем з торговими центрами, житловими будинками, садками і школами. Відтак, підприємець, який має на меті будівництво дороги, автобану тощо, зацікавлений не тільки у якості цієї дороги, адже вона має виграти у безкоштовних конкурентів, але й забезпеченні безпеки і якості життя для тих, хто ними щодня послуговуватиметься” — підкреслив Володимир Поперешнюк, співзасновник “Нова пошта“.

“Дороги досить часто будують приватні компанії. Так, наприклад, в Україні і в США. За дороги доводиться платити — прямо за проїзд. Від Піттсбурга до Вашингтона сплата за користування федеральною дорогою становить близько $30. Для мене це парадокс. Дороги будують і обслуговують приватні компанії, за користування доріг платять, але приватні дороги — це виняток, а не правило”, — коментує президент KSE Тимофій Милованов.

“Не піддавайтесь спокусі протекціонізму. Особливо під час ковіду. Вільні ринки є більш ефективними”, — вважає президент KSE.

Наприкінці презентації всі, хто ставив запитання до спікерів, отримали по примірнику книги в подарунок.

Книгу можна придбати на сайті Інституту Вільної Економіки.