fbpx

У КSE обговорили питання гендерної не/рівності та її впливу на економіку

14 квітня 2021

Протягом 7-8 квітня на онлайн-платформі Київської школи економіки відбулась Міжнародна конференція “Переосмислюючи гендер: Економічна та соціальна ціна гендерної нерівності”. До заходу долучились понад 270 учасників та учасниць зі США, Великої Британії, Італії, Вірменії, Польщі, Іспанії, Угорщини, Естонії, Аргентини, Швеції, Німеччини та України.

Як зауважила у своєму вітальнму слові Сесіліа Круна, Керівниця відділу з підтримки реформ Посольства Швеції в Києві:

“Мета шведської політики у сфері гендерної рівності – щоб жінки і чоловіки, дівчата і хлопці мали рівні можливості впливу на суспільство та власне життя. Для Швеції гендерна рівність – один з ключових пріоритетів підтримки реформ в Україні, що включає такі питання як – участь жінок у політиці, гендерно обумовлене насильство, жінки, мир та питання безпеки, соціальні норми, підтримка національного механізму координації змін у напрямку гендерної рівності в Україні, а також нещодавно завершений семирічний проект щодо гендерно-орієнтованого бюджетування.”

Урядова уповноважена з питань гендерної політики в України, Катерина Левченко, зазначила:

“Стратегічна мета державної політики в сфері гендерної рівності полягає в тому, щоб жінки та чоловіки в усіх сферах життя суспільства, користувалися рівними правами та можливостями, мали рівний доступ до ресурсів і, відповідно, рівну відповідальність. Ця стратегічна ціль для когось може виглядати як утопічна, але зміни у ставленні до державної політики і діяльність, яка здійснюється урядом, показують, що ми можемо рухатися до такої цілі.”

Олеся Верченко, віце-президентка з економічної освіти KSE, додала:

“Економісти зауважують, що питання гендерної рівності мають дуже великий вплив на розвиток економіки і суспільства загалом. Тож, з економічної точки зору, важливо не лише знатися у гендерному порядку денному, але й розуміти необхідну послідовність дій для його імплементації. Мета нашої конференції не тільки презентувати академічні та прикладні дослідження, але і підвищити увагу та цікавість широкої аудиторії до поточного стану та наслідків гендерної нерівності. Ми дуже вдячні VOX Ukraine за медіа-підтримку та публікацію деяких досліджень учасників та учасниць конференції.”

Дві панельні дискусії, “Розширення можливостей жінок у політиці” і “Малий бізнес, COVID-19 та державна політика” зібрали провідних українських експерток у сфері гендерної рівності, уряду та представників міжнародних проектів. Панельні дискусії транслювались наживо на сторінці Київської школи економіки у Facebook і отримали значну зацікавленість аудиторії.

Протягом двох днів відвідувачам заходу були презентовані 16 академічних доповідей за темами: гендер та становище на ринку праці, COVID-19 та гендерна нерівність, гендер та розширення прав і можливостей у політиці, гендерні аспекти фінансової інклюзії, вибір всередині домогосподарств. 

Загалом, участь у презентаціях та дискусійних панелях взяли понад 40 дослідників і дослідниць, зокрема – основні доповідачі конференції: Пола Інгленд, очільниця департаменту соціології в Нью-Йоркському університеті, США та Мішель Тертілт, професорка Мангаймського університету, Німеччина.

Конференція пройшла за підтримки уряду Швеції в рамках діяльності FREE Network.