fbpx

У Київській школі економіки відбулася зустріч з Даліпом Сінгхом, заступником радника з національної безпеки США

11 Квітня 2024

У Київській школі економіки відбулася зустріч з Даліпом Сінгхом, заступником радника з національної безпеки США з питань міжнародної економіки. На цій посаді він координує вироблення рішень на перетині економічної політики та національної безпеки.

Модератором зустрічі виступив Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки.

Зустріч була присвячена обговоренню програм фінансової допомоги Україні, конфіскації заморожених активів Центрального банку Росії за кордоном, а також кроків, які Україна та її союзники повинні зробити для прискорення економічного розвитку.

У контексті економічної допомоги Україні, Даліп Сінгх наголосив на єдності між союзниками та постійних зусиллях США, спрямованих на збільшення обсягів фінансування.

“Сьогодні керівний комітет Міжвідомчої платформи координації донорів (MDCP) зібрався тут, у Києві, аби підтвердити, що численні партнери України, включно із Сполученими Штатами, залишаються рішуче налаштованими у своїх зобов’язаннях підтримувати потреби України у воєнний час, її відновлення і реконструкцію.

Звичайно, я повинен визнати, що вкрай необхідне фінансування США все ще очікує на розгляд нашим Конгресом. Президент Байден продовжує співпрацювати з лідерами Конгресу, ми докладаємо всіх зусиль, щоб прийняти це фінансування, і ми оптимістично налаштовані щодо того, що Палата представників незабаром прийме рішення”, — сказав Даліп Сінгх у своїй промові.

Заступник радника з питань національної безпеки також відзначив перспективи відновлення та розвитку економіки України на шляху до самодостатності. 

“Я хочу особливо подякувати Київській школі економіки – давньому партнерові Сполучених Штатів, який стоїть на боці правди, вимагає від Росії відповідальності за спричинені нею руйнування і є аналітичним якорем для відновлення прийдешнього шляху”, – зазначив він. 

Під час зустрічі Даліп Сінгх наголосив на 4 кроках, які дозволять планувати майбутнє та сприятимуть прискореному економічному розвитку.

• Першим кроком є розблокування вартості російських суверенних активів, заморожених у межах нашої юрисдикції, на користь України.

Даліп Сінгх зазначив, що “Міжнародне право в цьому питанні займає чітку позицію. Росія мусить заплатити за шкоду, заподіяну Україні. І не Росія вирішує, чи це станеться і коли. Усі лідери G7 погодились з тим, що російські суверенні активи в нашій юрисдикції залишатимуться знерухомленими, доки Росія не заплатить за шкоду, заподіяну її війною. Ми вітаємо недавнє рішення ЄС забезпечити використання надзвичайних надходжень від знерухомлених суверенних активів Росії на користь України. Ми тісно співпрацюємо з нашими партнерами з Великої сімки, щоб дослідити, як ми можемо максимізувати вплив цих надходжень — як поточних, так і майбутніх — на благо України сьогодні, не лише з огляду на пряму фінансову вигоду, але й для того, аби подати сигнал Путіну: ми не втомимось, і ви нас не переможете”.

• По-друге, Україна та її державні й приватні кредитори повинні працювати разом, щоб домовитися про реструктуризацію боргу. Першим важливим випробуванням є успішна реструктуризація приватного боргу цього літа. Другим кроком буде реструктуризація державного боргу до кінця програми МВФ у 2027 році.

• По-третє, Україна та її партнери повинні творчо працювати з приватним сектором, щоб розблокувати інвестиції, особливо в реальну економіку.

• По-четверте, уряд і народ України, за підтримки міжнародних партнерів, повинні продовжувати реформи, які створять умови для стійкого припливу капіталу і максимізують прибуток від інвестицій, які ми здійснюємо разом.

“Незважаючи на безрозсудну війну Путіна та безглузді руйнування, минулого року економіка України зросла на 5 відсотків. Макроекономічні умови стабільні. Інфляція під контролем. Міжнародні резерви України досягли історичного максимуму. Й українські облігації відновлюються, тому що інвестори готові робити ставки на їхнє майбутнє.

Ось тут Путін прорахувався. Тоді як лінії тренду Росії явно знижуються — її економіка потрапила в петлю негативного зворотного зв’язку меншої кількості талантів, меншого капіталу, меншої кількості технологій та меншої інтеграції, — економіка України перебуває на порозі реалізації позитивної динаміки збільшення інвестицій, вищої продуктивності, більшої інтеграції і повної підтримки вільного світу”, — зазначив Даліп Сінгх.