fbpx

У Київській школі економіки відбулася дискусія «Боротьба історій: Як розповідати про Україну світові під час війни?»

20 січня 2023

Цього тижня у KSE дискутували про те, як розповідати світу про Україну, і які бар‘єри заважають іноземцям краще розуміти ситуацію нашій країні.

У заході взяли участь філософ Антон Тарасюк, художниця і авторка серії робіт про сприйняття війни Алевтіна Кахідзе та політолог Микола Давидюк, засновник компанії Method Büro Володимир Кадигроб. Зустріч модерував соціолог, ректор KSE University Тимофій Брік.

Сьогодні мільйони українців, які вимушено покинули країну, свідомо чи несвідомо стали рупорами правди, щодня долаючи перепони пропаганди чи історичних упереджень. Під час дискусії спікери акцентували, що для українців бути сьогодні переконливими є питанням нашого виживання. 

Через травматичність контенту, людині, яка не пройшла через досвід війни і не може це уявити, буде важко сприймати інформацію або ж у неї швидко накопичується втома від жахів війни. Натомість є великий запит на персональні історії та досвід, які є будденими для українців – про те, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну вплинуло на життя людини або сім’ї. Це можуть бути історії про звичайні побутові речі: домашніх тварин, кімнатні квіти чи сад, традиції чи навчання, та як на це вплинула війна.

За словами політолога Миколи Давидюка, українців ніхто ніколи не вчив сторітелінгу, ніхто не вчив розказувати найцікавіші історії у світі. «Однак сьогодні країна сприймається як герой, а українці – як супергерої з простої причини: ми кажемо правду».

Філософ Антон Тарасюк зазначив, що сьогодні кожен українець та українка має додаткову роботу, від якої не можна відмовитися — вони є адвокатами інтересів України: «Цей аспект є у кожній комунікації з іноземцями, навіть найдрібнішій».

Художниця Алевтіна Кахідзе розказала особисту історію про специфіку роботи українських митців, зокрема художників, на міжнародних виставках/конференціях через постійну присутність росіян, російського контексту тощо, наголосивши на важливості розуміння міжнародного культурного контексту. 

Знайомтесь із фоторепортажем заходу за посиланням: https://fex.net/ru/s/y2aoaeo