fbpx

У 2023 році Росію покинула 191 іноземна компанія – дослідження KSE

12 Січня 2023

За майже два роки повномасштабного вторгнення Росію покинули лише 9,5% або 348 іноземних компаній. У 2023 році до цього переліку додалося ще понад 190 фірм, двадцять із них у грудні.

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у межах проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

У грудні 2023 року дослідники KSE ідентифікували низку міжнародних компаній, які повністю завершили вихід із російського ринку, зокрема: Bridgestone Corporation, J&T Banka, Kuka, Leroy Merlin, OMV та Wintershall Dea AG (частки німецької Wintershall DEA та австрійської OMV у спільних підприємствах (СП) із «Газпромом» будуть у примусовому порядку продані російським власникам), Playrix, Schaeffler, SPAR, Windar Renovables

Крім того, експерти виявили 10 повних ліквідацій іноземних компаній, серед них: Clariant AG, Duravit, Eti Maden, Kfw (IPEX-Bank, DEG, FuB), Rational, RELX, Spotify, Thermo Fisher, Wella, Wilhelmsen Ship Management

Перелік ще 27 брендів, які були ліквідовані до грудня 2023 року, але обліковані пізніше: Aareal Bank, AGB Nielsen, Amway, Autodesk, Brita, Dawn Foods, Dormer Pramet s.r.o., Endress+Hauser, Fonterra, GC Rieber Shipping, Grid Dynamics, Hellenic Bank, Infineon, JetBrains s.r.o., Nu Skin, Shipco, Simona, SOCAR, Talgo, Tesa, Tungsram, VELUX, Visteon, Walter Tools, William Grant & Sons, Woseba, Ziehl-Abegg.

Водночас був оновлений статус Decathlon, оскільки виявилося, що компанія фактично не пішла з російського ринку, а продовжує працювати через посередників і заробила $12 мільйонів.

Загалом станом на 7 січня 2024 року 348 (9,5% від загального числа записів в базі KSE або 27,7% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародні компанії повністю припинили діяльність у РФ. Також 1206 (32,8% від загального числа) – згорнули операції та заявили про намір покинути країну-агресорку.

Водночас 1576 (42,8% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 (14,9% від загального числа) – призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.