fbpx

Студенти-амбасадори KSE вперше взяли участь у конференції від CIVICA у Варшаві.

2 червня 2023

CIVICA – Європейський університет соціальних наук об’єднує десять провідних європейських вищих навчальних закладів у галузі соціальних наук з метою мобілізації та обміну знаннями як суспільним благом і сприяння громадянській відповідальності в Європі та за її межами. 

Членами CIVICA є Університет Бокконі (Італія), Центральноєвропейський університет (Австрія та Угорщина), Європейський університетський інститут (міжурядовий), Школа Герті (Німеччина), Університет IE (Іспанія), Національний університет політичних досліджень і державного управління (Румунія), Sciences Po (Франція), Варшавська школа економіки SGH (Польща), Стокгольмська школа економіки (Швеція) та Лондонська школа економіки і політичних наук (Велика Британія).

Відгук від студентки магістерської програми “Публічна політика та врядування” Неллі:

“8-9 травня 2023 у Варшаві відбувся захід CIVICA for Ukraine. Чотирнадцятигодинна поїздка до Варшави повністю виправдала себе, адже на базі Варшавської школи економіки (The SGH Warsaw School of Economics) українські студенти були щиро та гостино прийняті.

Захід розпочався з вступних слів організаторів, ректора Варшавської школи економіки, а також студентів, які зібралися з кращих університетів Європи для обговорення головного питання: «Як ефективно відбудувати Україну?». Було багато слів підтримки та відчутно, що всі присутні дійсно зацікавлені у найкращому розвитку подій в Україні. Ми послухали декілька лекцій від спікерів з України та Європи. Зокрема, в моїй пам’яті закарбувалися два виступи: української правозахисниці Олександри Романцової, Виконавчої директорки Центру громадянських свобод, лауреатки Нобелівської премії 2022 року, та професора Варшавської школи економіки, Лежека Балцеровіча.

Презентація пані Олександри була про пророблену роботи щодо фіксування воєнних злочинів, а також з якими труднощами стикається організація під час таких дій, а пан Балцеровіч спровокував та підтримав дискусію щодо проблем, з якими Україна може стикнутися під час повоєнної відбудови. 

На другий день заходу студенти приділили час на роботу у 5 різних секціях: зелена енергетика, соціальні політики, геополітична ситуація, загальний огляд на план відбудови, а також відбудова на місцевості. Кожна група студентів мала на огляд презентацію з підготовленої модераторами позиції щодо кожного блоку обговорення та у ході дискусії сформувати загальні рекомендації. Завершенням заходу стали презентації напрацьованих рекомендацій перед усіма студентами та амбасадорами.

Зокрема, я перебувала у групі з зеленої енергетики і мене вразило глибоке знання студентів-модераторів (представники SGH) української енергетики та надання пропозицій, які дійсно було б цікаво та доцільно впровадити в Україні, наприклад, диверсифікації ліній електропередачі. 

Цей захід спрямований на нетворкінг та поглиблення комунікації між українськими та студентами/амбасадорами CIVICA. За ці 2 дні, ми відчули підтримку, переживання за долю України, а також, сподіваюся, змогли донести позицію України щодо планів відбудови”.

Відгук від студента магістерської програми “Публічна політика та врядування” Артема:

Це був перший захід для мене такого формату і я радий був почути, що студенти провідних вищих закладів Європи цікавляться Україною і перебувають у контексті подій у нашій країні. Також цікаво було почути їхню думку зі сторони щодо подолання майбутніх викликів в Україні.

Несподівано для мене, я став модератором однієї з груп яка займалася оглядом планів відбудови Україні. Разом з командою ми розглянули майбутні виклики (економічні, корупційні, соціальні), я, в свою чергу, розповів про наявні дослідження KSE у цьому напрямку. Також домовились за можливості зустрітись на майбутньому форумі у Парижі.

Фото з заходу

• foto by Marcin Flis, SGH