fbpx

Щоб вакцинувати 70% дорослого населення України до кінця 2021 року МОЗ необхідно збільшити план закупівель вакцин на 50%

8 квітня 2021

Розрив між кількістю госпіталізованих та виписаних в Україні скоротився до 10%,  приріст госпіталізацій знизився до +4% і виходить на плато. В Україні зафіксовано південноафриканський штам вірусу, що має більшу поширюваність та  меншу чутливість до вакцин. Найкраще з вакцинацією обома дозами щеплення зараз в Європі справляється Сербія – 22%, натомість в Україні щеплено 0,8% принаймні однією дозою. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

 Ситуація у світі: тенденція стабілізації захворюваності

Загалом ситуація із розповсюдженням захворюваності на COVID-19 має тенденцію до повернення контролю над поширенням. Показники виявлення нових випадків і госпіталізацій виходять на плато, а це значить, що за дотримання заходів безпеки, весняний пік захворюваності може опинитись позаду вже за два тижні.

Жорсткі карантинні заходи, що були впроваджені в Польщі та Чехії три тижні тому – дали свої позитивні наслідки і також вплинули на стабілізацію ситуації з поширенням захворювання в цілому по Європі. Так, за прогнозами Чехія, де понад місяць запроваджено надзвичайний стан, вже за два тижні може залишити першу п’ятірку по рівню захворюваності. 

 У Польщі, яка продовжує бути у жорстких карантинних обмеженнях, натомість коефіцієнт виявлення залишається дуже високими, на рівні 20%, що говорить про низький контроль над рівнем інфікування.

Україна зберігає третє місце за рівнем смертності серед великих країн Європи. Також в Україні продовжує бути найвищий показник коефіцієнту виявлення випадків – 30%. Причина у низькій кількості тестувань в Україні. До прикладу в Чехії, яка взяла контроль над інфікування зокрема наростивши потужності тестувань – показник виявлення складає 4%.

Наразі країнами з найнижчим показником смертності на 100 тисяч населення в Європі є – Велика Британія (1.0), Португалія (1,1), Нідерланди (2,2), Швеція (2.3) та Німеччина (2.7). В Україні кількість померлих за останні 14 днів складає 11.8 на 100 тисяч населення.

Кампанія з вакцинації триває вже 387 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2, з них у Європі 102 млн осіб. На 58 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 5.0% населення всього світу, у Європі – 13.6% населення. Натомість в Україні принаймні одну дозу щеплення отримали 0.8% населення.

Цього тижня розпочалась вакцинація в одній з двох країн Європи, які до цього часу її не розпочали – Косово. Натомість, у Боснії і Герцеговині кампанія з вакцинації ще очікує свого початку.

Країни Європи обрали різні стратегії вакцинування. Велика Британія поставила собі за ціль якнайшвидше щепити 1 дозою необхідну для колективного імунітету кількість осіб. Станом на зараз у Великій Британії принаймні однією дозою вакцини щеплено 47% населення, двома – менше 10%. Нагадаємо, в Ізраїлі першою дозою щеплено 61% і практично ідентичою є кількість вакцинувань обома дозами.

Найвищий відсоток щеплених двома дозами серед країн Європи у Сербії – 22%. 

Україна: вихід на стабілізацію показників

Поточна хвиля по смертності на 70 відсотків перевищує пік минулої хвилі. Прогнозується, що смертність в середньому досягне 450 осіб на день.

Навантаженість на медичні ресурси зросли вдвічі за перший місяць весняної хвилі. Проте темпи поширення не продовжили бути такими значними. Як показує динаміка завантаженості медичної системи: приріст госпіталізацій скоротився до +4%, наступного тижня очікується 0%, або спад госпіталізацій. Також позитивним є і скорочення розриву між госпіталізацією і виписками – цей показник зараз складає 10%, 4 тижні тому було 30%. Наразі, виписки зростають швидше ніж госпіталізації, очікувано за тиждень-два досягнуть кількості госпіталізацій і згодом їх перевищать.

Поточна медична система може витримати до 40% більше добових госпіталізацій, ніж це є зараз.

Абсолютна гранична межа добової кількості госпіталізацій (100% заповненості ліжок з киснем) – 8 000 госпіталізацій на добу. Реальна гранична межа добової кількості госпіталізацій (80% заповненості ліжок з киснем) – 6 500 госпіталізацій на добу при поточних 4 600.

За вчора додалося два регіони із червоний рівнем – Хмельницька та Запорізька. В зоні ризику потрапляння у червону зону: Харківська, Тернопільська, Полтавська.

У Полтавській зокрема фіксується втрата контролю над поширенням, якщо три тижні тому коефіцієнт виявлення випадків складав 10%, то сьогодні – 19%.

Натомість, вже найближчого тижня з червоного рівня можуть вийти Закарпатська і Івано-Франківська область. Для цього Закарпатській області треба збільшити рівень тестувань принаймні на 30%, оскільки зараз у регіоні один з найвищих рівнів виявлення випадків. Натомість коефіцієнт госпіталізацій менше 60 госпіталізацій/100 тисяч населення, що показує позитивні наслідки карантинних обмежень

У Києві продовжується червоний рівень обмежень. Зараз спостерігається 80-відсоткова зайнятість ліжок з киснем та місць у “ковідних” лікарнях.

В Україні підтверджено наявність південноафрикансього варіанту вірусу, він має вищий рівень розповсюдженості, ряд вакцин менш ефективні щодо нього. Цей та ряд інших факторів невизначеності – тривалість імунітету, темпи вакцинації, карантинні обмеження впливають на точність прогнозу щодо смертності в Україні. Наразі цей показник рухається за середнім прогнозом.

Лідером по вакцинації в Україні є Черкаська область. Найменше вакцин за попередній тиждень було зроблено у Херсонській області, натомість раніше область демонструвала найвищі показники по темпу вакцинації; зниження, яке спостерігається зараз говорить про те, що область справилась зі своєю задачею і використала всі передані дози.

І головне питання – чи можливо вакцинувати двома дозами 70% дорослого населення України до кінця 2021 року.

З розрахунку, що кількість дорослого населення України складає 34 млн осіб, 70% з них – це 24 млн осіб, відповідно, необхідно до кінця 2021 року зробити 48 млн щеплень.

Максимальна розрахункова потужність вакцинації за наявним планом МОЗ – 34 млн щеплень до кінця року, включаючи квітень.  

Тож, для того щоб досягнути показника вакцинації у  70% дорослого населення до кінця 2021 року, необхідно збільшити на 40% кількість ресурсів та їх продуктивність. Серед ресурсів, які вимагають нарощування та інтенсифікації – платформи для вакцинації, продуктивність однієї платформи, забезпеченість вакцинами і наявність людей.

Першочерговим завданням є збільшення на 50% обсягів закупівель вакцин. Зараз МОЗ уклало договори на 32 млн доз вакцин до кінця року. Не менш важливо, щоб ці дози поступали рівномірно протягом року.

Необхідними є збільшення кількості бригад та пунктів щеплень, їх продуктивність, а також неперервний потік людей, готових до щеплення. Порівняно з плановими темпами Дорожньої карти вакцинації, продуктивність вакцинування мобільних бригад впала вдвічі – частково, через відсутність забезпеченого потоку охочих вакцинуватись.

Прогноз: стабілізація захворюваності можлива вже з наступного тижня.

Стабілізація рівня захворюваності в Україні можлива вже протягом наступного тижня, за умови продовження дотримання заходів безпеки. Наразі, темпи поширення захворюваності на COVID-19 сповільнюються – приріст щотижневого показника госпіталізацій зменшився до 4%, на противагу тривалого зростання +20% протягом попередніх тижнів. На позитивну динаміку також вказує і скорочення на 50% розриву між показником госпіталізацій та виписок. .

Для реалізації плану вакцинації 70% дорослого населення у 2021 році необхідно 1) виділити додатково 40% ресурсів або збільшити на 40% продуктивність поточних, 2) забезпечити рівномірну по року поставку додаткових 50% доз вакцин до вже запланованих 32М доз, 3) забезпечити неперервний потік готових до вакцинації осіб.

Водночас, покращення загальних показників не слід розцінювати як ознаку для послаблення карантинних обмежень. Пониження потенційного рівня небезпеки у “червоних” регіонах та нехтування дотриманням встановлених обмежень можуть призвести до ще більш сильної хвилі захворюваності.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 08.04.2021