fbpx

Russia Chartbook від KSE Institute – Світові ціни тиснуть на експорт нафти; Центробанк продовжує боротьбу з інфляцією

2 Жовтня 2024

KSE Institute опублікував вересневий Russia Chartbook “Світові ціни тиснуть на експорт нафти; ЦБР продовжує боротьбу з інфляцією”. Союзники України повинні скористатися економічною вразливістю Росії та негайно посилити санкційний тиск.

У серпні доходи від експорту російської нафти впали до $15,3 млрд, що є найнижчим показником з першого півріччя 2023 року. Це зниження зумовлене зменшенням світових цін на нафту, а не посиленням санкцій. Хоча знижка на російську нафту залишалася сталою, скорочення доходів відображає менш сприятливі зовнішні умови. 

Незважаючи на те, що Великобританія нещодавно включила до санкційних списків додаткові танкери, загальні зусилля зі стримування тіньового флоту Росії залишаються обмеженими. У серпні на тіньовий флот припадало 90% російського експорту нафти морем, що вказує на необхідність більш рішучих дій з боку країн коаліції для обмеження його діяльності.

Незважаючи на нижчі доходи від продажу нафти, поточний рахунок Росії знову став профіцитним у серпні після дефіциту в липні завдяки меншому дефіциту доходів і трансфертів. З січня по серпень профіцит сягнув $40,5 млрд, що майже на 40% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Очікується, що у 2024 році профіцит становитиме $60 млрд порівнюючи з $51 млрд у 2023 році, але у 2025-26 роках він зменшиться частково через падіння світових цін на нафту.

Завдяки різкому зростанню нафтогазових (+56%) та інших доходів (+27%) порівнюючи з січнем-серпнем 2023 року, Росія не стикається з серйозними фіскальними обмеженнями. З січня по серпень 2024 року дефіцит федерального бюджету скоротився до 0,3 трильйона рублів, що є різким зниженням проти попереднього місяця завдяки значному профіциту в липні. Дефіцит бюджету за цей період склав 16% від плану на 2024 рік. Вищі доходи компенсували зростання витрат на 23%, що дозволило Росії дотримуватися плану виконання бюджету на 2024 рік.

Однак інфляція залишається серйозною проблемою для Росії, незважаючи на те, що ЦБР підвищив облікову ставку на 11,5 п.п. з середини 2023 року, в тому числі на 1 п.п. у вересні. У серпні інфляція сягнула 9,1% у річному вимірі, що значно перевищує цільовий показник у 4%. Ключовими факторами є напружений ринок праці (2,4% – рівень безробіття в липні), зростання заробітних плат, високі державні витрати на війну та збільшення кредитування приватного сектору.

Росія стикається з ще однією економічною вразливістю, оскільки скорочення фінансових резервів обмежує її політичні можливості. Через санкції, що призвели до знерухомлення резервів ЦБР на суму $300 млрд і значного падіння ліквідних активів у ФНБ, Росія має переважно із золото і юань, які важче піддаються конвертації у великих масштабах. Якщо жорсткіші монетарні обмеження сповільнять економіку і послаблять доходи, це може стати серйозним викликом для влади.