fbpx

Російська економіка наприкінці 2023 року: Оступитися, але не впасти (поки) — Russia Chartbook від KSE Institute

19 Грудня 2023

KSE Institute представив грудневий випуск дослідження Russia Chartbook “Російська економіка наприкінці 2023 року: Оступитися, але не впасти (поки)“, що містить огляд російської економіки, зовнішньої торгівлі, а також фіскальної та монетарної політики. У ньому висвітлюються виклики, пов’язані з енергетичними санкціями, в тому числі масові порушення граничних цін і загальне зменшення впливу обмежень на російський експорт. Внаслідок цього у другому півріччі зовнішнє середовище Росії суттєво покращилося. Але майбутній курс поки що не зрозумілий — і дуже залежить від наступних кроків, які зроблять союзники України.

Аналіз даних KSE Institute за жовтень-листопад показує, що дотримання граничної ціни в 60 доларів за барель майже відсутнє: понад 99% експорту сирої нафти морем продається за ціною, що перевищує цей ліміт, ймовірно, шляхом махінацій з атестаціями. По-друге, Росія продовжує використовувати “тіньовий флот”, що знижує дієвість обмежень. З липня по листопад 2023 року лише 33,8% експорту сирої нафти морем було здійснено за участю сервісів G7/ЄС, що вказує на значний спад порівняно з 51% у першому півріччі 2023 року та 58% у другому півріччі 2022 року.

Попри деякі оптимістичні тенденції, як-от скорочення обсягів експорту російської нафти на 2,7% в листопаді порівняно з попереднім місяцем та зниження доходів від експорту до $15,2 млрд — тиск на Росію зменшиться, якщо дотримання санкцій не покращиться. Коаліція за обмеження цін не може розраховувати на продовження поміркованого зростання світових цін на нафту, особливо у світлі рішучості ОПЕК+ скоротити видобуток. Загалом, збільшення експорту нафти разом із сукупним підвищенням Центральним банком процентної ставки на 850 базисних пунктів та відновленням контролю за рухом капіталу сприяли зміцненню рубля.

Водночас зменшення макроекономічного тиску створює більше політичного простору. Надходження, не пов’язані з нафтою і газом, зросли, що свідчить про стійкість російської економіки, яка оговтується від початкових наслідків війни та санкцій. Крім того, передбачається, що російська влада виконає цьогорічний план з дефіциту бюджету, збереже недоторканність макроекономічних буферів та виділить 10,7 трильйона рублів (~$100 млрд) на війну у 2024 році (+68% у порівнянні з цим роком). 

Експерти KSE Institute прогнозують, що експорт нафти і газу досягне $225 млрд у 2023 році, $186 млрд у 2024 році та $176 млрд у 2025 році. Зокрема, доходи від експорту нафти цього року перевищать попередні оцінки на $27 млрд. На основі даних поточного рахунку Росії за січень-листопад ми прогнозуємо загальний профіцит цього року на рівні $55 млрд. Однак це не повинно приховувати той факт, що Росія перебуває в зовсім іншій позиції порівняно з 2022 роком: за перші одинадцять місяців цього року зовнішній профіцит країни ($50,5 млрд) був на 77% меншим. 

KSE Institute підкреслює необхідність рішучих дій для збереження ефективності санкцій на нафту і пропонує три ключові заходи: забезпечення органів влади G7/ЄС доказами дотримання цінових обмежень, використання географічних “точок стримування” для обмеження “тіньового флоту” Росії, а також посилення покарань для суб’єктів господарювання за порушення цінових обмежень.