fbpx

Ринок сільгоспземель зріс на понад 30% з початку цього року, а ціни є найвищими за весь час існування ринку – аналітичний звіт KSE Агроцентр та Програми USAID АГРО

30 Серпня 2024

Обсяги ринку сільгоспземель у липні 2024 року збільшились на 10,2% за кількістю укладених угод купівлі-продажу і на 4,3% за площею земель в обігу у порівнянні з червнем 2024 року. За площею земель в обігу показник липня на 30,4% вищий від середньомісячної площі земель в обігу у 2023 році. Ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель у липні 2024 року відновили зростання після незначного спаду у травні-червні, і були найвищими за весь час існування ринку. Про це йдеться у новому випуску аналітичного огляду, підготовленому KSE Агроцентр спільно з Програмою USAID АГРО.

 Середньозважена ціна купівлі-продажу у липні 2024 року становила 46,0 тис. грн за гектар, що на 4,5% більше від аналогічного показника червня та на 1,5% – від показників травня цього року. Загалом з моменту відкриття ринку для юридичних осіб 1 січня 2024 року ціни на сільгоспземлю зросли на 24% для всіх земель, і на 19% – для так званих «товарних» земель. 

З моменту відкриття ринку земель для юридичних осіб 953 компанії скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі, з яких 363 компанії придбали принаймні одну сільськогосподарську ділянку у липні 2024 року. Це є найвищим показником за весь час, що юрособи мають доступ до цього ринку. 

Юрособи поступово нарощують свою присутність на ринку сільгоспземель в Україні. З початку 2024 року юридичні особи купили 8849 земельних ділянок сукупною площею 26,2 тис. га, з яких 4,7 тис. гектар було придбано упродовж липня 2024 року, що на 5% більше від показників червня 2024 року. Частка юросіб на ринку землі в липні 2024 року склала 24,1%, що дещо вище від показника червня (23,8%), і суттєво вище у порівнянні із середнім показником перших семи місяців 2024 року (18,8%). 

Враховуючи, що в Україні 23,5 тис. сільськогосподарських виробників займаються виробництвом зернових і зернобобових, а 18,5 тис. сільгоспвиробників займаються виробництвом соняшнику – частка юросіб на ринку земель ще має потенціал до зростання”, – зауважив керівник проєкту “Земля незламності”, дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Площа ділянок, придбаних юрособами у 2024 році, розподілена за областями нерівномірно – 26% від сукупної площі ділянок розташовані в Полтавській області. До регіонів-лідерів також входять прифронтові Дніпропетровська (11% від площі придбаних юрособами ділянок) та Сумська (8%) області. 

У липні 2024 року було проведено 504 успішних земельних торгів правами оренди на комунальну землю на платформі “Prozorro.Продажі” сукупною площею 4,4 тис. га. Це перевищує показник аукціонів в червні на 22% за кількістю успішних торгів та на 28% за площею переданих ділянок в оренду. При цьому ці показники є нижчими за показники травня, коли було передано в оренду 603 земельні ділянки сукупною площею 4,8 тис. га. 

Ціни оренди на земельних торгах в червні-липні дещо перевищують показники попередніх місяців. Якщо річна ціна оренди гектара на земельних торгах у квітні-травні складала близько 8,1 тис. грн, то в червні ціна склала 8,7 тис., а в липні – 8,6 тис. грн за гектар. Водночас ціни на земельних торгах після повномасштабного вторгнення досі залишаються значно нижчими, ніж ціни до повномасштабного вторгнення. 

Частка доходів громад від обігу та використання сільгоспземель зросла з 10% до 13%  від їх сукупних податкових надходжень. Сукупно за перше півріччя 2024 року до бюджетів громад вже надійшло понад 20 млрд грн податкових надходжень, пов’язаних з обігом та використанням земель сільгосппризначення, що на 16% перевищує аналогічне значення за 2023 рік. За цей період частка цих доходів у сукупних податкових надходженнях громад зросла з 11% до 14%. Відтак, ринок сільськогосподарської землі допомагає принаймні частково компенсувати значне зниження податкових надходжень на місцевому рівні, підтримуючи фінансову спроможність громад.

Основу зростання бюджетних надходжень, що пов’язані із сільгоспземлею, забезпечив приріст платежів за оренду комунальної землі, що складають основу таких доходів. У червні 2024 року до бюджетів громад було сплачено майже 2 млрд грн оренди, що на 9% більше, ніж у травні 2024 року, та 15% більше, ніж у червні 2023 року. 

Таке зростання забезпечують укладання угод на електронних аукціонах на платформі “Prozorro.Продажі” та індексація НГО, що дає позитивний ефект для наповнення місцевих бюджетів. За типом орендарів, найбільшими платниками за комунальні землі сільгосппризначення традиційно є юридичні особи (тобто, здебільшого аграрні підприємства), які забезпечили близько 90% усіх надходжень до бюджетів громад від оренди комунальних земель”, – відзначив дослідник KSE Агроцентр Ігор Піддубний. 

У червні 2024 року найбільше надходжень, пов’язаних із сільгоспземлею,  було перераховано до бюджетів громад Дніпропетровської (806 млн грн), Одеської (297 млн грн), Київської (183 млн грн) та Львівської (181 млн грн) областей.

Усього з моменту відкриття ринку сільгоспземель земель у липні 2021 року станом на кінець липня 2024 року було укладено 263,7 тис. договорів купівлі-продажу щодо загальної площі 591,2 тис. га. Відтак, в обігу станом на кінець травня цього року перебувало 1,43% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні 

Більше інформації за посиланням.

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]