fbpx

Прогноз KSE на 2021-23: зростання ВВП 3-4%, інфляція 5%, курс 28.9-31 грн/дол

20 квітня 2021

20 квітня Центр макроекономічного моделювання Київської школи економіки презентував прогноз макроекономічних показників та сценаріїв розвитку економіки України на 2021-23 роки. Це перший середньостроковий макроекономічний прогноз KSE.

Згідно з прогнозом, за базового сценарію, очікуване зростання реального ВВП України у 2021 році ВВП становить 4.7%. Повільне відновлення європейських країн стримуватиме розвиток економіки у 2022 році, відповідно ВВП зросте лише на 2.7%. Але довгострокові ефекти від інфраструктурних проектів та сильніший притік іноземних інвестицій сприятимуть прискоренню зростання у 2023 році до 3.7%.

Зростання інфляції у 2021 році (у річному вимірі) очікується на рівні 7.7%. Наступними роками інфляція залишатиметься близькою до рівня у 5% (цільового рівня НБУ) як результат помірного передбачуваного зростання енергоносіїв, помірної девальвації гривні та нижчого за рівноважний попиту.

У другій половині 2021 року почнеться помірна девальвація гривні. У кінці 2021 року курс гривні до долара становитиме 28.9 грн за дол. США, після чого щорічно знецінюватиметься темпами не вищими за 4% (до 31 грн/дол у 2023-му).

Дефіцит бюджету в 2021 році становитиме 5.5%. Високий обсяг ліквідності у світі полегшуватиме запозичення навіть у разі відкладення програми з МВФ. Монетарна політика є відносно нейтральною по відношенню до інфляції на горизонті основного впливу ставки. Короткостроковість (обумовленість факторами пропозиції) інфляційного шоку у 2021 році означатиме можливість для НБУ утримання процентної ставки на нейтральному рівні.

“Центр макроекономічного моделювання працює з математичними й економічними моделями, які є досить унікальними для України, але звичними для провідних аналітичних центрів у світі. Такі моделі є лише у кількох організацій в Україні. Прогнозування відбувається на rolling basis, тобто інформація постійно оновлюється на основі даних, що з’являються в реальному часі. Це набагато гнучкіший підхід, ніж те, що роблять державні органи через обмеження, які в них є. У нас є більше гнучкості робити оновлення, щойно з’являються важливі дані. І зрештою, ми слідкуємо як за урядовим полем, так і черпаємо інформацію з великої кількості дорадницьких і консалтингових проєктів, які Київська школа економіки робить для уряду”, — зазначила віцепрезидентка з економіко-політичних досліджень KSE Наталія Шаповал.

“Поточна макроекономічна ситуація є сприятливою для України. Світова економіка поступово відновлюється, що стимулює посилення економічної активності й вдома. Але перспективи нашої економіки в постковідному світі залежать від реформ та притоку зовнішніх інвестицій”, — коментує керівник центру макроекономічного моделювання Юрій Шоломицький.

Окрім базового сценарію, експерти KSE змоделювали сценарій посилення притоку зовнішніх інвестицій, сценарій дорогої енергії та сценарій “без МВФ”.

Детально ознайомитись із прогнозом можна за посиланням.

Summary of KSE Macroeconomic Forecast in English.