fbpx

Продовження дискусії щодо цінових обмежень, “залізна завіса” для росіян, попередження щодо вторинних санкцій в дії, відповідь на “референдуми” – моніторинг реалізації санкційної політики щодо РФ

28 вересня 2022

KSE Institute продовжує моніторинг реалізації санкційної політики щодо РФ. За період з 5 по 26 вересня запроваджені нові санкції у сфері квантових обчислень та держпідприємств у секторах електроніки та ВПК, суттєво обмежено в’їзд росіян до країн Шенгенської зони, низка “дружніх” до РФ країн почала відмовлятися від обслуговування “Мир” під ризиком вторинних санкцій. 

Так, Єврокомісія висловила ініціативу обмежити граничну ціну на російський газ на рівні 50 євро за МВт/год. У свою чергу, офіційний Берлін націоналізував німецькі активи дочірніх структур “Роснефти”.

Євросоюз припинив дію Угоди про спрощений візовий режим з РФ. Аналогічні дії вчинили Норвегія та Швейцарія. При цьому країни Балтії та Польща фактично повністю закрили в’їзд росіян до себе.

США запровадили персональні санкції проти 45 росіян. У перелік підсанкційних осіб потрапили Кадиров та члени його родини, помічник президента РФ Орєшкін, гендиректор НСПК “Мир” Комлєв. Нова Зеландія запровадила санкції проти 19 осіб з найближчого оточення Путіна. Великобританія у якості реакції на “референдуми” санкціонувала 89 осіб.

США заборонили експорт, реекспорт, продаж або постачання послуг квантового обчислення до РФ. Крім того, США запровадили додатковий експортний контроль над товарами, які можуть застосовуватися РФ у військових цілях. Також офіційний Вашингтон наклав санкції на 19 державних підприємств РФ у сфері ВПК, електроніки, іншого матеріально-технічного забезпечення армії. Японія заборонила експорт товарів для 21 російської наукової організації, а також заборонила експорт товарів, що можуть бути використані при виробництві хімічної зброї в Росії.   

Продовжується робота над визнанням РФ у якості держави – спонсора тероризму. Американські сенатори Річард Блюменталь (Демократична партія) та Ліндсі Грем (Республіканська партія) внесли законопроект, відповідно до якого РФ може бути визнана державою – спонсором тероризму. 

Водночас попередження США щодо застосування вторинних санкцій почало працювати. Два турецькі банки офіційно припинили обслуговування російських карт “Мир”. Як повідомляють російські ЗМІ до відмови обслуговувати “Мир” також долучилися фінансові установи “дружніх” до РФ країн – Казахстану, Вірменії, Узбекистану, В’єтнаму. Причина – загроза вторинних санкцій зі сторони США.

21 вересня у Євросоюзі заявили про підготовку нового санкційного пакету у відповідь на “референдуми”. Нові обмеження можуть включати в себе заборону на постачання до ЄС продукції хімпрому, металургії, машинобудування, дорогоцінностей з РФ, додаткові обмеження на експорт до РФ високотехнологічної продукції та відключення від SWIFT 4-ох російських банків, включаючи “Газпромбанк”. Найближчим часом, на підставі “референдумів”, очікуються додаткові санкції від США. 

KSE Institute продовжить здійснювати моніторинг санкційних заходів та аналіз ситуації в економіці РФ.