fbpx

Повоєнна відбудова та наслідки вибуху на Каховській ГЕС: Спеціальний випуск Ukrainian Recovery Digest від KSE Institute

11 Липня 2023

KSE Institute представив спеціальний випуск Ukrainian Recovery Digest, присвячений двом ключовим подіям останніх тижнів: візії економічного відновлення України, представленій Урядом на Конференції з питань відновлення України у Лондоні (Ukraine Recovery Conference 2023), та наслідкам вибуху Каховської греблі.

Урядова Візія економічного відновлення України, представлена на Конференції в Лондоні, ставить стратегічну мету — досягнення ВВП у 1 трлн доларів до 2033 року. Економічне зростання дозволить  забезпечити видатки на оборонний сектор, освіту, медицину та соціальні послуги, не створюючи надмірного навантаження на державний бюджет. За оцінками експертів, обсяг ринку відновлення України у наступні 10 років становитиме $500-900 млрд. Візія передбачає комплексний розвиток ключових секторів, в яких Україна має стратегічні переваги. Водночас їх розвиток дозволить забезпечити внутрішні потреби, а також сприятиме досягненню глобальних цілей людства: подолання голоду, досягнення вуглецевої нейтральності, а також забезпечення технологічного прогресу. Першочерговими потребами для відновлення країни та залучення інвестицій є членство в НАТО та ЄС, що дозволить гарантувати безпеку та доступ великих ринків. Водночас Україна зосередиться на внутрішніх реформах, щоб створити найкращі умови для ведення бізнесу в регіоні.

Конференція з питань відновлення України в Лондоні 2023 відіграла вирішальну роль у мобілізації міжнародної підтримки післявоєнної відбудови України. Країни ЄС та G7 зобов’язалися виділити близько 55 млрд євро, при цьому ЄС зобов’язався виділити 50 млрд євро на покриття 45% фінансового дефіциту України до 2027 року. ЄБРР, Швейцарія та Великобританія оголосили про запуск ринку страхування військових ризиків, а також додаткове фінансування українських проєктів. Фонд розвитку України (Ukraine Development Fund), створений за підтримки Blackrock, J.P. Morgan та McKinsey, опікатиметься залученням капіталу для реконструкції ключових секторів.

За даними проєкту “Росія заплатить”, на кінець травня 2023 року прямі збитки інфраструктурі України, завдані повномасштабним російським вторгненням, становлять 147,7 млрд доларів, при цьому щомісячне зростання оцінюється у щонайменше 200 млн доларів. Підрив греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року суттєво змінив ситуацію, спричинивши щонайменше 2 млрд доларів додаткових збитків. Вартість побудови ГЕС аналогічної потужності становить близько 1 млрд доларів. Збитки завдані транспортній інфраструктурі внаслідок російського теракту становлять 311 млн доларів; промисловості, підприємствам та сільському господарству — 105 млн доларів, 25 млн доларів і 182 млн доларів відповідно.

Ви можете знайти повний текст спеціального випуску Ukrainian Recovery Digest за посиланням: https://t.ly/Y-aQz

Цей дайджест став можливим завдяки щедрій підтримці Європейського Союзу. Він включає результати досліджень, які були отримані в результаті різних проєктів Київської школи економіки за додаткової підтримки з боку уряду Великобританії (UK Aid), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародного Фонду «Відродження» та Світового банку.