fbpx

Постраждало майже 19 тисяч будинків: аналіз підтоплення перших населених пунктів після підриву Каховської ГЕС

14 червня 2023

Внаслідок підриву Каховської ГЕС 6 червня 2023 року лише у чотирьох населених пунктах лівобережної Херсонщини постраждало щонайменше 19 тисяч будинків. 

Такі дані отримані після аналізу підтоплення перших населених пунктів — Корсунка, Козачі Лагері, Нова Каховка та Райське, які взяли на себе перший удар після прориву греблі ГЕС. З усіх вже проаналізованих населених пунктів найбільше затопленим є село Корсунка, де майже всі будинки повністю або частково в зоні затоплення. 

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням

Аналіз наслідків підтоплення будинків Херсонської області  після підриву Каховської ГЕС розпочали в рамках спільного проекту ПРОООН, KSE Institute, Вокс Україна за підтримки Європейського союзу та у співпраці з Міністерством економіки України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури. Проект збирає дані для Міністерства економіки, яке координує оцінку пошкоджень, та Міністерства інфраструктури, яке формує реєстри пошкоджених громад та розробляє план відновлення постраждалих територій. Ці дані дозволять не тільки мати незалежну аналітику завданих Росією збитків, але і оперативно і якісно спланувати відновлення постраждалих територій.

Станом на 14 червня 2023 року вже виявлено різного рівня ризик затоплення 19 тисяч будинків та споруд, загальною площею 2532 тисяч м². Серед них — 9,6 тисяч будинків повністю затоплені. Ще майже 2,2 тисячі вважаються затопленими частково, їхня площа затоплення становить 318 тис. м². На основі аналізу підоплення експерти вважають можливо затопленими ще понад 7.2 тисячі будинків у цих населених пунктах із загальною приблизною площею 1174 тис. м². 

В зоні лиха найбільше постраждали житлові будинки жителів області — 57% всіх об’єктів. На другому місці малі нежитлові споруди — 42%, решта — громадські об’єкти. 

Проведений аналіз перших чотирьох населених пунктів Херсонщини після підриву Каховської ГЕС ґрунтується на супутникових зображеннях UNITAR, відкритих джерелах, в т.ч. про висоти з NASA DEM, та інших даних. Він надає важливий інформаційний ресурс для розуміння масштабів затоплення. Дослідження проводилося у рамках проєкту EMITTER за підтримки Європейського союзу. 

Наразі продовжується аналіз наслідків підтоплення будинків Херсонської області  після підриву Каховської ГЕС в рамках спільного проекту EMITTER і наступні звіти будуть оприлюднені згодом.