fbpx

Перші виходи українських областей із “червоної” епідемічної зони очікуються вже наступного тижня 

17 листопада 2021

Минулого тижня Європа досягла свого історичного максимуму та, за прогнозами Київської школи економіки, продовжить зростати у найближчі тижні. Нові виявлені випадки зростають на +14% за тиждень. Серед великих країн Європи (з населенням більше 10 мільйонів осіб) спадають тільки Румунія та Україна. 

Перший спалах в рамках поточної хвилі продовжує набирати обертів у Чехії та Польщі, натомість, у Нідерландах, Бельгії та Греції відбуваються повторні спалахи. Зокрема, Нідерланди та Греція вже піднялися до третього та четвертого місця у рейтингу “антилідерів” серед країн Європи за рівнем захворюваності, що дозволило Україні опуститися на п’яту сходинку.

Тренд на спадання спостерігається у Румунії, де після тривалого перебування на першій позиції серед країн Європи за рівнем смертності, показник почав знижуватися. Минулого тижня в країні почала спадати захворюваність. 

Навантаження на медичну систему в Україні знижується, кількість резервних ліжок з “киснем” зростає

За останній тиждень кількість виявлених випадків захворюваності на COVID-19 в Україні зменшилася на 8%. Попри це, коефіцієнт виявлення випадків інфікування в Україні тримається на граничному значенні у 20%, що учетверо перевищує рівень, рекомендований ВООЗ.

Після майже 3 місяців зростання та виходу на плато, минулого тижня почав спостерігатися спад госпіталізацій (-14% за тиждень), що означає поступове розвантаження системи охорони здоров’я. Кількість “ковідних” пацієнтів за останній тиждень зменшилася на 5%.

Відповідно збільшується кількість резервних ліжок з “киснем” – до 27 тисяч (раніше утримувалася на рівні 20-25 тисяч). Очікується, що резерв таких ліжок продовжить збільшуватися і надалі завдяки розвантаженню медсистеми.

Попри встановлення нового рекорду смертності за минулу добу (838 осіб), рівень смертності почав поступово стабілізуватися на рівні 650 осіб на добу. 

“KSE очікує початок спаду рівня смертності в Україні вже цього тижня”, – наголосив під час  онлайн-брифінгу “Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19” керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

Вже 4 українські області можуть покинути “червоний” рівень епіднебезпеки наступного тижня 

За словами експерта, наразі крива смертності дещо вища прогнозів Київської школи економіки на поточний момент. Водночас, KSE не переглядає розрахунків та продовжує очікувати близько 92 тисяч померлих осіб на кінець року.

Найближчими днями, як уже було офіційно анонсовано, до “червоного” рівня епідемічної небезпеки увійде Вінницька область. Однак все більше регіонів наближаються до виходу із жорстких карантинних обмежень.

“Вже з наступного тижня ми зможемо побачити активний вихід регіонів із “червоного” рівня. В першу чергу, це Запорізька, Київська, Луганська і Одеська області”, – розповів аналітик.

Однак, у низці регіонів стримуючим фактором для виходу із обмежень є недостатня кількість тестувань. За оцінками Юрія Ганиченка, саме коефіцієнт виявлення випадків серед ключових показників, буде стабілізуватися у областях останнім.

Швидкість вакцинації другою дозою за тиждень зросла на 61%, вакцинування першою – падає

Аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова розповіла, що середні темпи вакцинації в Україні закріпилися на позначці у 250 тисяч щеплень на добу. У порівнянні з попереднім тижнем відбулося невелике зниження темпів на 3%.

Активно продовжує зростати кількість других введених доз, зростання за тиждень склало 61%. Натомість зменшується вакцинація першими дозами.

“Причин для спадання темпів вакцинації першою дозою може бути дві – зменшення попиту на щеплення першою дозою або ж зміщення фокусу на вакцинації другою дозою”, – зазначила Катерина Кузьмінова.

У Києві майже половина дорослого населення повністю вакцинована. Одні з найвищих темпів вакцинації зберігають Київська (35%) та Полтавська області (35%), серед “антилідерів” Волинська (20%), Чернівецька (22%) та Закарпатська області (17%).

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 16.11.2021.