fbpx

Панельна дискусія “Проблемні кредити як перешкоди на шляху сталого розвитку економіки України”

Панельна дискусія “Проблемні кредити як перешкоди на шляху сталого розвитку економіки України”

13.30 – 14.00 Вітальна кава
14.00 – 15.15 Панельна дискусія 

 

Спікер: 

Масакі Ширакава – японський центральний банкір та науковець, який втілив  своє академічне бачення для розробки та реалізації державної економічної політики в Японії. Завдяки його професійним досягненням на посаді голови Банку Японії, яку він займав понад 5 років, журнал Newsweek у 2008 році визнав його 6-м найпотужнішим центральним банкіром світу, разом з очільником центрального банку США (Федеральної Резервної Системи) Беном Бернанке та очільником Європейського Центрального Банку Жан-Клодом Трише.

Учасники панельної дискусії: 

  • Віталій Ваврищук, директор департаменту фінансової стабільності, Національний банк України
  • Еран Кляйн, член наглядової ради Приватбанку
  • Юрій Буца, член наглядової ради Укрексимбанку, Урядовий уповноважений з управління державним боргом
  • Олексій Соболєв, директор ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ”
  • Професор Олеся Верченко, віце-президент з економічної освіти Київської школи економіки.

Опис:

Державні банки України накопичили великий портфель проблемних кредитів (NPL), який становить близько 400 млрд. грн. та складають 67% усіх проблемних кредитів у банківській системі України; більше 90% таких позик надходять з корпоративного сегменту. Держава розглядала різні механізми вирішення цієї проблеми   з урахуванням найкращих міжнародних практик.

Згідно з Засадами стратегічного реформування державного банківського сектора в короткостроковій перспективі оптимальне рішення для держави полягає в забезпеченні адекватного балансу між ефективністю та можливістю впровадження відповідних механізмів для вирішення цієї проблеми.

На сьогоднішній день проблемні кредити залишаються на балансі окремих державних банків та надалі фінансуються з бюджету.

За ініціативи Міністерства фінансів при Раді фінансової стабільності НБУ був створений Спеціальний незалежний комітет з метою врегулювання проблеми непрацюючих кредитів (NPLs) в державних банках. Однак рішення Комітету є дорадчими і мають виключно рекомендаційний характер.

У середньостроковій перспективі держава розгляне інші підходи до вирішення питань проблемних кредитів, включаючи створення державної компанії з управління цими активами. Тим не менш, таке рішення наразі не прийнято. Деякі державні банки мають намір застосувати до проблемних кредитів механізм довготривалої фінансової реструктуризації. Чинне законодавство передбачає можливість проведення такої тривалої і затратної фінансової реструктуризації, яка по суті вважається «фінансовим переплануванням».

Ключові питання, на які потрібно відповісти: 

  • Чи потрібен Україні власний (неуніверсальний) механізм успішного вирішення питання проблемних кредитів?

  • Які є перешкоди на шляху впровадження ефективного універсального механізму для успішного вирішення питання проблемних кредитів?

Основні поняття дискусії: проблемні кредити, «токсичний портфель», державні банки, Засади стратегічного реформування державного банківського сектору, незалежні наглядові ради, списаний борг, концепція поганого банку, компанія з управління активами, анулювання (прощення) боргів.

Семінар проходитиме англійською мовою з синхронним перекладом на українську.