fbpx

Ознак спалаху в Україні поки немає, однак ризик стрімкого зростання залишається високим

27 липня 2021

Зростання в Європі припинилося та зафіксувалося на максимальній позначці. Потенційно Швеція може потрапити у десятку європейських країн, які охопив новий спалах коронавірусу. Київ, Харківська та Луганська області опинилися у зоні підвищеної небезпеки – упродовж тижня рівень госпіталізацій перевищує виписки. Ознак спалаху на національному рівні в Україні наразі ще немає.

Європа зафіксувалася на високих показниках захворюваності, а Північна Америка «драйвить» зростання у світі

Спалах у великих європейських країнах призупинився та зафіксувався на максимально високому рівні з моменту зростання. До цього Європа упродовж місяця демонструвала зростання від третини до половини нових випадків за тиждень. Невелике коливання вниз демонструють навіть Нідерланди, де відбувалося найбільш стрімке зростання. Однак, за словами керівника Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрія Ганиченка, про стабілізацію ситуації у Європі говорити зарано. Високими темпами зростає Франція, а також Італія – вдвічі за тиждень.

Новим епіцентром світового спалаху стала Північна Америка. Зокрема, більш ніж наполовину щотижня зростає кількість нових випадків захворювання у США.

«Упродовж одного-двох тижнів Північна Америка може досягти максимальної позначки зростання у Європі», – зазначає Юрій Ганиченко.

Крім того, перестала спадати і Південна Америка майже після тритижневого спаду.

Швеція очікувано стане десятою країною, яка може перейти у режим спалаху в Європі

Початки спалаху спостерігаються у Швеції, де захворюваність починає демонструвати тренд на зростання. В умовах спалаху залишаються і дев’ять країн Європи, де впродовж місяця тривало активне збільшення кількості нових випадків.

В Іспанії продовжується втрата контролю над ситуацією з поширенням захворюваності – коефіцієнт виявлення нових випадків продовжує бути найвищим у Європі. Очікувано країна може переміститися з другого на перше місце за рівнем захворюваності в Європі, перевищивши показники у Великій Британії.

Стабільно високий рівень смертності на тлі інших країн регіону демонструє Росія, де показник приблизно у 15 разів переважає середньоєвропейський рівень. Що характерно, країна показує порівняно низькі темпи вакцинації.

Європа не поспішає з жорсткими обмеженнями: покладаються на ефект від вакцинації

Карантинні обмеження на тлі різкого зростання незначно посилилися у Нідерландах. Чинні норми є суттєво м’якшими, ніж за попередніх спалахів. Лідер зростання у Європі, Велика Британія, продовжує пом’якшувати карантинні норми, зокрема, у Англії зняті всі обмеження. Такі рішення в країнах пояснюються тим, що попри стрімкий спалах, тренди госпіталізації та смертності не слідують за трендом виявлення нових випадків. Як висновок, саме вакцинація допомагає проходити країнам спалах захворюваності.

Єдиний виняток серед великих країн Європи зі спалахом – Італія, яка повернулася до більш жорстких обмежень після послаблення місяць тому. Показовим є також приклад Німеччини, яка продовжує перебувати у відносно сильних обмеженнях.

Темпи вакцинації у Європі сповільнюються, натомість Україна вже робить понад 100 тисяч щеплень на добу

Щотижня близько 1 в.п. додається до кількості вакцинованого населення світу принаймні однією дозою. Усього щонайменше одну дозу вакцини уже отримали 27% населення планети.

В Європі темпи незначно сповільнюються. Майже половина мешканців регіону (47%) вакциновані принаймні однією дозою, тож цим країнам доводиться докладати все більше зусиль, аби не сповільнювати темпи. Очікується, що вже через два тижні половина населення Європи буде вакцинована щонайменше однією дозою. 

А от Україна продовжує нарощувати темпи вакцинації – минулого тижня у країні зафіксувався добовий рекорд вакцинованих осіб на рівні 150 тисяч. Цього понеділка також вдалося встановити рекордну кількість щеплень у порівнянні з початками минулих тижнів –  щепилися близько 125 тисяч українців.

В тижневому вимірі темпи вакцинації в Україні зросли на чверть та становлять близько 110 тисяч щеплень на добу. 

«Наразі темпи вакцинації в Україні прискорюються, тож якщо раніше йшла мова про необхідність зростання добової кількості щеплень утричі, тепер необхідно зростання у два рази для досягнення національної мети – вакцинації 70% дорослого населення до кінця року», – наголосив Юрій Ганиченко.

Бажаний рівень вакцинації для України складає 250 тисяч щеплень на добу. Зараз країна демонструє середні темпи між швидкістю вакцинації у Росії та Румунії.

За поточних темпів вже наявних в країні доз вистачить принаймні до кінця цього літа. За словами Юрія Ганиченка, подальше прискорення темпів вакцинації в Україні є абсолютно реалістичним, враховуючи достатню кількість вакцини. Загалом у країні принаймні одне щеплення отримали вже 8,1% громадян. 

Ситуація в регіонах України – все ще без регіонального та національного спалахів. Ризик стрімкого зростання залишається високим 

Ситуація із захворюваністю в Україні продовжує триматися на рівні плато із середнім показником смертності 17 померлих за добу. Але смертність є відкладеним показником, що змінюється останнім, наголошує Юрій Ганиченко.

Продовжує незначну тенденцію на зростання рівень госпіталізацій, в середньому за тиждень показник зріс на 3%. Наразі це не означає, що Україна перейшла до зростання. Загальна кількість виписок продовжує переважати госпіталізації на третину. Зайнятість «ковідних» ресурсів все ще є найменшою від початку 2021 року. Ліжка з «киснем» зайняті на 7%, а реанімаційні – на 11%.

Регіональний розріз щодо ситуації із захворюваністю показує тривожні сигнали. Зокрема, у Києві, Харківській та Луганській областях госпіталізації упродовж тижня переважали над кількістю виписок. У зв’язку з цим Центр економіки охорони здоров’я KSE рекомендує збільшити рівень тестувань у столиці та згаданих областях та посилити виявлення та ізоляцію контактних осіб, аби стримати навантаження на медичну систему країни. 

В жодному регіоні наразі не спостерігається загрозливої тенденції на спалах, однак середній коефіцієнт виявлення нових випадків у Луганській області удвічі перевищує середньоукраїнський показник. 

«Область є такою, де дійсно може розпочатися спалах через потенційну втрату контролю над ситуацією», – каже керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE.

Водночас, середній рівень госпіталізацій в українських регіонах наразі вдесятеро менший за ту позначку, що позначає собою перехід до “помаранчевого” або “червоного” рівня епідемічної небезпеки.  

У порівнянні з минулим тижнем в Одеській області після коливань угору навколо рівня плато знову фіксується спад. Подібні коливання тривають у Тернопільській області.

KSE очікує, що кількість померлих через COVID-19 до кінця вересня може досягнути 70 тисяч 

На кінець третього кварталу 2021 року Центр економіки охорони здоров’я KSE прогнозує від 54 до 70 тисяч померлих через COVID-19, що є накопиченим показником з початку пандемії. До середини серпня очікується, що смертність перебуватиме на рівні плато у 18 померлих на добу. Як розвиватиметься ситуація із поширенням захворювання COVID-19, буде залежати від більш поширюваних варіантів вірусу та темпів вакцинації в країні.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 27.07.2021.