fbpx

Олексій Кукоба – військовий ЗСУ і колишній журналіст-розслідувач.

1 Листопада 2023

За останні 18 місяців Олексій встиг послужити військовим медиком і стрільцем роти охорони, почав створювати відеоконтент для війська, одружився через Zoom прямо на позиції підрозділу і став студентом Київської школи економіки! 

А почався його військовий шлях із бажання стати розвідником, розповідає Олексій, – до військкомату він прийшов із власним дроном:

«24 числа я довго не вагався, купив усю екіпіровку в магазині, який неочікувано для мене працював в цей день. І одразу пішов у військкомат разом з дроном, який давно придбав. Але в розвідники не взяли, натомість почав службу військовим медиком – усьому навчався на ходу».

До Київської школи економіки Олексій вступив на «Урбаністику та повоєнну відбудову» – це одна з нових магістерських студій у KSE. Військовий отримав освітню стипендію на всі академічні роки завдяки благодійникам KSE Foundation.

Нагадаємо, стипендійна програма реалізується KSE Foundation для військових, ветеранів війни, дітей загиблих воїнів, дітей ВПО і талановитої молоді. Вона спрямована на допомогу в реінтеграції ветеранів і підтримку українців.

«Я продовжую служити, зараз спеціалізуюсь на створенні відеоконтенту для ЗСУ, і можу поєднувати це з навчанням офлайн у Київській школі економіки. Дуже радий, що вдалося отримати грант і почати вивчати цінну сьогодні спеціалізацію – це післявоєнна відбудова і різноманітні аспекти функціонування міст та життя людей у них. Бо на перемозі наш шлях не завершиться, нам ще належить багато зробити для розвитку України», – каже Олексій.

Перші тижні повномасштабного вторгнення військовий провів на першій лінії перед ворогом – його підрозділ чергував на блокпостах, обороняючи Київщину. Уже через півроку Олексія перевели, і він почав професійно створювати відеоконтент для ЗСУ: разом з командою він їздить на ділянки фронту по всій лінії зіткнення та знімає історії українських воїнів. 

Мета цієї роботи – показати усьому світові надзвичайний героїзм і відданість наших військових. А також довести захисникам на передовій, що про них знають та не забувають в тилу, розповідає Олексій.

“На початку великої війни був бій за одне село на Чернігівщині. Наші військові знали, що зранку росіяни готують на них наступ. Вночі командир зібрав людей та запропонував їм вибір: або піти та спробувати штурмувати російські підрозділи, або відбивати атаку. Тоді на одного українського військового було десять росіян, але в результаті зібралося 15 людей, у яких було всього два танки. І наші воїни почали штурм першими, о четвертій ранку, тоді як росіяни планували штурм близько 6-ї години. Росіяни відступили, а цей підрозділ тієї ночі зробив плацдарм для звільнення всієї Чернігівської області”, – ділиться однією із зафіксованих ним історій Олексій Кукоба. 

24 лютого стало для військового не лише днем мобілізації – цього дня, під ворожими обстрілами Києва, Олексій заручився. Оксана надіслала йому SMS з машини, під час евакуації до Черкас: «Хочу бути твоєю дружиною». А він відповів: «Чи згодна ти стати моєю дружиною?»

Уже через півтора місяці, 06 квітня 2022 року, командир підрозділу провів для пари церемонію в Zoom – на онлайн-дзвінок приєдналось близько 60-ти друзів та знайомих наречених. Оксана була в Польщі, одягнена у білу весільну сукню. А Олексій – на позиції його підрозділу біля озера, із святковим метеликом поверх військової форми. 

«Офіційна частина тривала приблизно 10–15 хвилин. Командир перевірив наші паспорти, сказав вітальні слова, а потім оголосив нас чоловіком та дружиною. Мої побратими заспівали нам марш Мендельсона, а ми навіть записали весільне відео, яке я колись змонтую», – розповідає Олексій.

Команда Київської школи економіки щаслива вітати Олексія серед наших студентів! 

Стипендійна програма на здобуття бажаної вищої освіти для військовослужбовців, їхніх дітей, дітей загиблих воїнів і дітей ВПО існує завдяки благодійникам KSE Foundation. Зробити внесок для надання грантів на навчання: https://foundation.kse.ua/?form=FUNDALUZUGZ (оберіть опцію TalentPRO/ Scholarships for War-Affected)