fbpx

Очікувана стабілізація захворюваності на COVID-19 в Україні відбулася

15 квітня 2021

Сповільнення  темпів  зростання  госпіталізацій  на  попередніх  трьох  тижнях  перейшло  в стабілізацію. З наступного тижня очікується «вивільнення» ліжкомісць на рівні країни. Дві області – Чернівецька та Львівська – можуть вийти із червоного рівня епідемічної небезпеки вже на наступному тижні. Натомість, Дніпропетровська область має найвищий рівень входження до червоного рівня епідемічної небезпеки через високу зайнятість “ковідних” ліжок. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Ситуація у світі: стабілізація в Європі, нові епіцентри в Азії

Азія залишається бути новим епіцентром спалаху захворюваності на COVID-19. Натомість, карантинні заходи, впроваджені в Європі, дали змогу ситуації стабілізуватись, але про вихід із епідеміологічної небезпеки поки говорити зарано.

За стабільним трендом Україна залишається на третьому місці  за рівнем смертності серед великих країн Європи. Обсяги тестувань в Україні наразі зросли і знаходяться на рівні Німеччини, Іспанії, однак коефіцієнт виявлення випадків продовжує бути високим, перевищуючи показники цих країн удвічі.

Як і прогнозував Центр економіки охорони здоров’я Київської школи економіки під час брифінгу 1 квітня – відбулася очікувана стабілізація рівня захворюваності на COVID-19 в Україні після семитижневого зростання. Як очікувалося, за останній тиждень тренд зростання госпіталізацій змінився на спад: -11% у порівнянні з +4% на попередньому тижні. 

Кампанія з вакцинації триває вже 460 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2, з них у Європі 119 млн осіб. Загалом вакциновано 5.9% населення всього світу, у Європі – 15.9% населення. Для України перетнуто психологічний бар’єр в 1 відсоток, наразі вакциновано 1.1% населення. Темпи вакцинації в Україні продовжують бути низькими – щеплення відбуваються у п’ять разів повільніше за середньоєвропейські темпи вакцинації.

Цього тижня кампанія з вакцинації стартувала в останній країні Європи, де вона ще до цього часу не розпочалось – у Боснії і Герцеговині.

Україна: зрівняння показників госпіталізацій та виписок

Середньодобова кількість виписаних з “ковідних” лікарень України досягла рівня госпіталізацій та продовжує зростати. З наступного тижня очікується «вивільнення» ліжкомісць на рівні країни, завдяки стабілізації кількості пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни.

Смертність поточної хвилі стабілізувалася на рівні +70% до пікових показників осінньої хвилі. Показник смертності наразі зафіксувався на позначці у 390 осіб на добу. 

Офіційні дані по смертності продовжують чітко відповідати середньому і песимістичному сценаріям поширення захворюваності на COVID-19 у другому кварталі 2021.  Це означає від 55 000 до 75 000 померлих станом на 30 червня 2021 року, накопичено з початку пандемії 2 березня 2020.

Дві області можуть вийти із червоного рівня епідемічної небезпеки вже на наступному тижні – Чернівецька та Львівська. Для цього Львівській області необхідно збільшити рівень тестувань принаймні на половину. Чернівецька область демонструє 4 з 5 епідеміологічних показників, які дозволяють вийти з червоної зони. Київ може вийти з червоного рівня епідемічної небезпеки одночасно із завершенням посилених карантинних обмежень – з початку травня 2021.

 

Прогноз: ризик повторного зростання захворюваності все ще високий

Нехтування  карантинними  обмеженнями,  передчасне  зняття  карантинних  обмежень,  а  також розповсюдження  більш  заразних  варіантів  вірусу  –  британського  та  південноафриканського  –  може призвести до відновлення тренду зростання на великій поточній базі інфікованих. 

Спадання добової кількості померлих може розпочатися вже з наступного тижня.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 15.04.2021