fbpx

Обсяг ринку сільгоспземель стабільно зростає з початку 2024 року – KSE Агроцентр

29 Березня 2024

Обсяг ринку земель у лютому 2024 року був найбільшим від початку повномасштабної агресії росії проти України та на 50% вищим ніж у січні цього року. Частка участі юридичних осіб у ринку зросла, й у лютому склала 15,8% проти 10,3% у січні 2024 року. Збільшились і надходження до бюджетів громад від обігу та використання сільгоспземель – на понад 21% за останні 12 місяців. Про це йдеться  у новому аналітичному огляді ринку земель в Україні, підготовленому KSE Агроцентр спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО). 

У лютому 2024 року було укладено 9,6 тис. угод купівлі-продажу земель сукупним обсягом 22,0 тис. га, що на 50% більше ніж у січні  цього року. Попередній максимум купівлі-продажу сільгоспземель  після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну був зафіксований у грудні 2023 року, коли  було укладено 8,2 тис. угод сукупним обсягом 19,8 тис. га. Лідерами ринку земель з початку 2024 року є Полтавська (3,7 тис. га), Дніпропетровська (2,7 тис. га) та Кіровоградська (2,0 тис. га) області. 

З моменту відкриття ринку земель для юридичних осіб 266 компаній скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі, з яких 223 компанії придбали принаймні одну ділянку в лютому 2024 року. Загалом активність юридичних осіб на ринку зростає. Якщо, відповідно до уточнених даних, у січні юрособи придбали 507 ділянок сукупною площею 1,5 тис. га, то в лютому юрособи придбали вже 1,2 тис. земельних ділянок сільськогосподарського призначення сукупною площею 3,5 тис. га. Таким чином, частка участі юридичних осіб на ринку сільгоспземель в лютому склала 15,8%, проти 10,3% у січні 2024 року. 

Переважна більшість земель, придбаних юридичними особами за перші два місяці 2024 року – це колишні підмораторні землі. 40% від сукупної площі ділянок, проданих з початку цього року, розташовані у Полтавській області. До трійки регіонів-лідерів за активністю юросіб входять прифронтові Сумська (10%) та Харківська (7%) області. Юрособи не придбали жодної ділянки у чотирьох регіонах України, значна частина яких перебуває під окупацією – у Херсонській, Запорізькій, Луганській областях, а також в АР Крим. 

Ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель зберігають стабільність. Середньозважена ціна гектара в лютому 2024 року становили 41,6 тис. грн  проти 41,7  тис. грн/га у січні 2024 року, а середньозважена ціна гектара земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва становила 42,5 тис. грн проти 42,2 тис. грн/га у січні.  Варто зауважити, що для 50% транзакцій за участю фізичних осіб ціна продажу сільгоспземель не перевищувала НГО більше, ніж на 0,9%. Водночас для угод, укладених юридичними особами, у 50% випадків ціна угоди перевищувала НГО більше, ніж на 50%.

“Така розбіжність може свідчити або про те, що юрособи готові платити вищу ціну за сільськогосподарські землі, або про те, що юрособи більш мотивовані відображати реальну ціну угоди в офіційних документах, замість зазначення мінімально допустимої ціни з доплатою різниці в готівковій формі”, – зазначає експерт KSE Агроцентр, дослідник проєкту “Земля незламності” Роман Нейтер. 

На відміну від ринку купівлі-продажу, обсяг продажу прав оренди комунальних земель на електронних аукціонах знижується з початку 2024 року. Після піку торгів у грудні 2023 року, коли було проведено 574 успішні аукціони з оренди  4,6 тис. га, обсяги земельних торгів зменшуються другий місяць поспіль. У лютому відбулось 327 торгів сукупною площею 2,5 тис. га. що на 27,6% та 38,0% відповідно менше від аналогічних показників січня 2024 року. Частково такий вплив пояснюється зниженням кількості запланованих торгів, яка у лютому була на 21,4% меншою за січневі показники (і на 29,4% меншою за площею виставлених ділянок). Іншим чинником може бути сезонне коливання ринку оренди землі або відсутність вільних земель. Водночас ціни на оренду комунальних сільгоспземель на платформі Прозорро.Продажі залишились на рівні попереднього місяця  – 8,6 тис. грн/га у лютому проти 8,7 тис. грн/га у січні 2024 року.

За оперативними даними офіційного вебпорталу Міністерства фінансів України OpenBudget, у січні 2024 року завдяки обігу та використанню сільгоспземель до бюджетів громад було сплачено 3,3 млрд грн. Порівняно із січнем 2023 року, такі доходи зросли на майже 564 млн грн (21%), частково компенсуючи зниження усіх інших податкових надходжень (-2,4 млрд грн або -11%), спричинене зокрема переспрямуванням ПДФО, сплаченого військовими, із бюджетів громад до державного бюджету. Основними рушіями зростання зборів податків, пов’язаних із сільгоспземлями, є збільшення сплати орендної плати (+24% до рівня минулого року) та єдиного податку із сільгоспвиробників (+17%). 

“Одним із факторів, що спричинив таке зростання, є індексація НГО на 5,1%, що забезпечило вищі відрахування за єдиним та земельним податком, а також за мінімальним податковим зобов’язанням. Оренда комунальних сільськогосподарських земель приносить громадам найбільше доходів з-поміж податків, пов’язаних із землею. Так, у січні 2024 року сукупна сума орендних платежів склала майже 1,6 млрд грн або майже половину бюджетних надходжень громад від обігу та використання сільгоспземель”, – зауважив експерт KSE Агроцентр, дослідник проєкту “Земля незламності” Ігор Піддубний.

У розрізі областей у січні 2024 року найбільше надходжень, пов’язаних із сільгоспземлями, надійшло до громад Дніпропетровської (631 млн грн), Одеської (349 млн грн) та Полтавської (230 млн грн) областей. У розрахунку на 1 га найбільші бюджетні надходження мають громади Дніпропетровської області – 251 грн з гектара, суттєво випереджаючи загальнонаціональне значення на рівні 84 грн/га. Високі показники бюджетних надходжень також серед громад Одеської (135 грн/га) та Львівської областей (130 грн/га).

Сукупні обсяги ринку земель з моменту його відкриття у липні 2021 року сягнули 209,6 тис. транзакцій сукупною площею 466,8 тис. га. Відтак, в обігу станом на кінець лютого цього року перебувало 1,13% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні, що відповідає показнику розвинутих ринків, де в обігу щорічно перебуває близько 1% від загальної кількості сільгоспземель.

Більше інформації за посиланням.

 

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]