fbpx

Новий випуск Russia Chartbook від KSE Institute: «Макроекономічна ситуація демонструє ознаки покращення, санкції необхідно посилювати»

17 Жовтня 2023

KSE Institute опублікував жовтневий випуск дослідження Russia Chartbook «Макроекономічна ситуація демонструє ознаки покращення, санкції необхідно посилювати», в якому надано оцінку зовнішньоторговельній, бюджетній та монетарній політиці РФ. Аналітики наголошують, що російська економіка відновлюється після початкового шоку, спричиненого війною та санкціями. Саме тому необхідно посилювати санкції, особливо в енергетичному секторі, що знижуватиме надходження валюти до РФ та її здатність нарощувати військові витрати. 

Для збереження спроможностей санкційної політики необхідно невідкладно забезпечити дотримання цінових обмежень на нафту з РФ, раніше введених G7 та ЄС. Крім того, ключовий механізм, через який діють нафтові санкції, – знижка на російський експорт порівняно зі світовими цінами – знаходиться під загрозою. Спред до марки Brent становив $40 за барель у січні 2023 року, але у вересні він впав нижче $14. Частково це пов’язано з нарощуванням Росією “тіньового” танкерного флоту, що дозволяє обходити цінову межу.

У вересні 2023 року доходи РФ від нафтового експорту досягли $18,8 млрд, що є найвищим показником з липня 2022 року, а профіцит поточного рахунку в ІІІ кварталі 2023 року зріс до $16,6 млрд (порівняно з $9,6 млрд у ІІ кварталі 2023 року). Якщо приплив іноземної валюти відновиться, а доходи бюджету продовжать зростати, Кремль зможе проводити більш гнучку монетарну та фіскальну політику в умовах війни та санкцій.

Хоча падіння курсу рубля на 50% з осені минулого року свідчить про менш сприятливу зовнішню кон’юнктуру, воно допомогло скоротити дефіцит федерального бюджету – до 1,7 трлн рублів протягом січня-вересня 2023 року, що в цілому відповідає початковій меті. Завдяки цьому Кремль має змогу суттєво збільшити військові витрати наступного року – на 68% у порівнянні з 2023.

Загалом російська економіка поступово відновлюється. Як зазначає Центробанк РФ, МВФ та Світовий банк,  за підсумками 2023 реальний ВВП РФ збільшиться на 1,6-2,2%. У 2024 очікуване зростання складе 1-1,5%. Однак відновленню ділової активності може завадити подальше знецінення рубля, що змусить ЦБ РФ знову підвищити відсоткові ставки.