fbpx

Нове дослідження Міжнародної санкційної групи: енергетичні санкції обмежують можливості РФ фінансувати війну в Україні, але потрібні подальші кроки

13 Вересня 2023

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії опублікувала документ «Використання енергетичних санкцій для припинення війни», в якому експерти вказують на вирішальну роль енергетичних санкцій. Ці обмеження довели свою ефективність як потужний інструмент, і дуже важливо забезпечити їхню ефективність у подальшому. Здатність Росії знаходити способи обходу обмежень вказує на необхідність додаткових заходів для покращення поточного режиму галузевих санкцій.

У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну були запроваджені санкції проти російського експорту енергоресурсів – і вони значно вплинули на доходи від нафти та газу. Починаючи з лютого 2022 року, збитки РФ від енергосанкцій оцінюються в 140-170 млрд доларів. Ці санкції призвели до скорочення продажів російської нафти союзникам України, 80-відсоткового зниження продажів трубопровідного газу до Європи та до значного зниження продажів російської нафти іншим країнам.

Цього року позитивне сальдо торговельного балансу РФ скоротилося на дві третини, а нафтогазові доходи бюджету впали на 38%. Втрата доходів від енергетики у поєднанні з відтоком капіталу та зростанням військових витрат зробила російську економіку вразливою. В результаті різкого зниження експорту енергоносіїв рубль постійно слабшав з минулої осені, що викликало розбіжності серед політиків і перехід до більш жорсткої монетарної політики Банку Росії.

Хоча енергетичні санкції виявилися ефективними, Кремль знаходить способи обійти їх, зокрема, за допомогою збільшення свого тіньового флоту танкерів. Оскільки російська нафта в середньому продається вище за цінову межу, а Росія зберігає або збільшує продаж трубопровідного газу і ЗПГ до Європи, Москва прагне повернути втрачені доходи від енергетики.

Для підтримки України та продовження тиску на РФ експерти пропонують наступні заходи:

1. Посилення виконання санкцій. У документі наголошується на потребі посилити дотримання цінових обмежень, дозволивши лише схваленим трейдерам видавати цінові сертифікати на російські нафтові вантажі. Автори закликають вимагати від танкерів, які прямують транзитом через територіальні води країн ЄС, підтвердження того, що вони мають страховку від розливу нафти. Ембарго ЄС на російський ЗПГ та зобов’язання транзиту російського трубопровідного газу через Україну також є вагомими кроками.

2. Додаткові заходи для припинення війни. Експерти виступають за зниження цінового обмеження на нафту до $30 за барель — та аналогічні обмеження щодо нафтопродуктів — та запровадження санкцій проти російських нафтових компаній, Газпромбанку, їхніх дочірніх та керівних компаній, а також менеджменту. Вкрай важливо також переконати всі західні енергетичні компанії вийти з Росії та припинити обслуговування російських клієнтів.

Запропоновані кроки спрямовані на підвищення довіри до чинної політики та потенційно можуть стимулювати додаткову пропозицію нафти на ринку за нижчою ціною. Більше того, ці заходи узгоджуються з чинними обмеженнями, а також прагненням зменшити російські нафтові доходи та посилити мирні зусилля завдяки обмеженню можливості Росії фінансувати агресивну війну.

Повний текст доповіді експертів Міжнародної робочої групи щодо санкцій проти Росії «Використання енергетичних санкцій для припинення війни» доступний за посиланням: https://t.ly/3yOCr