fbpx

Національний банк та KSE визначили найкращі дослідження у сфері монетарної політики та банківського сектору

7 травня, 2019

Національний банк та Київська школа економіки (KSE) за підсумками виступів на третій науковій конференції для студентів та молодих дослідників “Банківський сектор та монетарна політика: перспективи розвитку” визначили найкращі дослідження у сфері монетарної політики та банківського сектору.

 

У конференції, яку в середині квітня провели Національний банк України та Київська школа економіки, взяли участь 40 студентів та молодих науковців Київської школи економіки, вищих навчальних закладів, зокрема Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного університету “Києво-Могилянська академія”, аналітичних центрів, а також Національного банку.

 

Свої дослідження презентували дослідники-конкурсанти, а також молоді дослідники Національного банку, які не приймали участь у конкурсі. За результатами оцінки робіт конкурсна комісія визначила п’ять переможців.

 

Найкращими стали Ян Аладько (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) та Дмитро Круковець (Київська школа економіки). Друге місце виборов Денис Клиновський (Київська школа економіки), а третє розділили Олексій Гаманюк (Центр економічної стратегії) та Ганна Шолохова (Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

 

У своїх дослідженнях переможці конкурсу відповідали на такі запитання:

  • Чи є інфляційне таргетування ефективним інструментом стабілізації економіки країни?
  • Яка модель для короткострокового прогнозування базової інфляції краще працює?
  • Як сучасна технологія машинного навчання може допомогти прогнозувати дефолти компаній?
  • Які ризики існують в системі гарантування вкладів в Україні?
  • Як зростання кредитування у національній валюті може вплинути на зростання економіки країни?

 

Переможці конкурсу отримали цінні призи від організаторів, сертифікати на навчання у Київській школі економіки, а також запрошення на стажування у Національному банку та участь у дослідницькій конференції НБУ “Комунікації центрального банку: від таємниці – до прозорості”, яка відбудеться 23-24 травня 2019 року.

 

Роботи молодих дослідників Національного банку, які не брали участь у конкурсі, були присвячені питанням взаємодії між макропруденційною та грошово-кредитною політикою (Олександр Тарнавський), декомпозиції прогнозу ВВП (Наталія Сидоренко), впливу інфляційних очікувань на бізнес-рішення (Олена Мовчун), впливу підвищення мінімальної зарплати в країні на економіку зі значним рівнем тіньових зарплат (Анастасія Антонова), розроблення індексу фінансового стресу (Владислав Філатов), оцінювання рівноважного рівня роздрібного кредитування (Павло Шикін).

 

Нагадаємо, це вже третя конференція для студентів та молодих дослідників, яку спільно проводять НБУ та Київська школа економіки. Докладну інформацію про конференції НБУ можна знайти за посиланням.