fbpx

Наступного тижня ми зможемо побачити “жовто” – ”помаранчеву” країну.

6 травня

Червоними залишаються лише 3 регіони в Україні, з них Запорізька  і Полтавська найближчим часом можуть перейти у жовтий стан епідеміологічної небезпеки.  Україна продовжує утримувати друге місце по кількості померлих від COVID-19 в Європі. Зараз використано вже ⅔ всіх наявних доз вакцини, закуплені 500 тисяч доз Sinovac проходять лабораторний контроль. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Близько половини нових захворювань на COVID-19 в світі – в Індії. 

Ситуація із захворюваністю у світі стабілізувалася на максимальній позначці з початку пандемії близько 800 000 випадків на добу. Близько половини з них в Індії. Така стабілізація виявлених випадків у світі може бути суто “технічною” м влада Індії повідомляє про зменшення обсягів вакцинації, що може впливати на виявленість випадків на місцевому та світовому рівнях.

Кампанія з вакцинації триває вже 616 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 44 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 7.9% населення всього світу, у Європі вакциновано 22.4% населення.

В Україні продовжується спад захворюваності, виписки досягли піків перед святами. 

Четвертий тиждень поспіль триває спад захворюваності в Україні. Спад тижневої кількості госпіталізованих прискорився з -16% на попередньому тижні до -23% на поточному. Таке прискорення частково пояснюється меншою госпіталізацією у вихідні дні – чотири вихідні дні поспіль на поточному тижні. Виписки вже на третину перевершують госпіталізації.

Розвантаження медичної системи продовжується сталими темпами. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни за останній тиждень зменшилася на -15%. Завантаженість “ковідних” ліжок з киснем за останній тиждень зменшилася з 50% до 43%. Реанімаційні “ковідні” ліжка країни все ще залишаються критично завантаженими їх зайнятість складає 55%.

Регіони України один за одним продовжують виходити із “червоного” рівня епідемічної небезпеки. Станом на зараз в Україні три “червоних” регіони це Сумська, Запорізька та Полтавська області. Завтра-післязавтра очікується вихід Запорізької та Полтавської областей із “червоного” рівня епідемічної небезпеки в “жовтий”. Сумська область має вийти з “червоного” рівня епідемічної небезпеки вже впродовж наступного тижня. Відповідно, через тиждень в Україні може не бути жодного “червоного” регіону.

Національний план вакцинації на квітень 2021 недовиконаний у 4 рази

При плановій кількості у 2.7 млн щеплень, до кінця квітня 2021 в Україні здійснено 750 тисяч щеплень. Причиною тому є розбіжність у кількості закуплених вакцин і запланованих щеплень план вакцинації передбачав кількість доз, що вдвічі переважають планову поставку вакцин. Усі заплановані поставки на квітень 2021 надійшли у повному обсязі. Очікується, що недовиконані об’єми плану квітня будуть перерозподілені між наступними місяцями 2021.

 “Україні необхідно забезпечити неперервні поставки вакцин у кількості не менше 6 млн доз на початок кожного місяця. Це ті обсяги, які потрібні для виконання національного плану вакцинації 70% дорослого населення до кінця”, зазначає Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

В Україні відбувся «пілот» готовності медичної системи до масової вакцинації 

На минулому тижні Україна продемонструвала можливість робити 50-70 тисяч щеплень на добу, задіявши частину передбачених дорожньою картою вакцинації ресурсів. Такі об’єми щеплень залишаються бути в 3-4 рази меншими за необхідні для вакцинації 70% дорослого населення до кінця 2021 року. Для виконання такої мети необхідно робити 200 000 щеплень щодня.

Відсутність достатньої кількості вакцин є основним стримуючим фактором збільшення об’ємів вакцинації в Україні. Наразі в країні використано вже ⅔ наявних доз вакцини, ще 500 тисяч доз вакцини від Sinovac вже прибули в Україну і проходять лабораторний контроль. За оцінками KSE, щеплення цією партією вакцин має розпочатися впродовж найближчих двох тижнів.

Висновки:

В Україні продовжується стабілізація захворюваності на COVID-19. Спад тижневої кількості госпіталізованих прискорився з -16% на попередньому тижні до -23% на поточному. Таке прискорення частково пояснюється меншою госпіталізацією у вихідні дні – чотири вихідні дні поспіль на поточному тижні. Виписки на третину перевершують госпіталізації. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни зменшується на -15% за тиждень.

На наступному тижні всі регіони України можуть вийти з «червоного» рівня епідемічної небезпеки.«Червоними» наразі залишаються Сумська, Полтавська та Запорізька області. Полтавська та Запорізька області можуть вийти з червоного рівня вже завтра-післязавтра.

Національний план вакцинації на квітень 2021 недовиконаний у 4 рази. Усі  заплановані  поставки  на  квітень  2021  надійшли  у  повному  обсязі.  Очікується,  що недовиконані об’єми плану квітня будуть перерозподілені між наступними місяцями 2021.

Сценарії розвитку захворюваності на COVID-19 в Україні розроблені на основі епідеміологічної моделі KSE. Модель враховує понад 20 клінічних, статистичних, ресурсних та інших параметрів та дає можливість відслідковувати ступінь тяжкості захворювання, навантаження на систему охорони здоров’я, наявність / відсутність ресурсів, сезонність, сприйнятливість до захворювання, вплив карантинних заходів у коротко- та довгостроковій перспективі.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 06.05.2021