fbpx

Надходження від збільшення акцизів на ТВЕН зросли до 10 млрд грн у 2021 році, що відповідає прогнозам KSE Institute

4 квітня 2022

Центр аналітики міжнародної торгівлі Trade+ KSE Institute спільно з громадською організацією «Життя» та «Вокс Україна» презентували аналіз результатів акцизної політики в Україні щодо сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН). Експерти Trade+ є розробниками моделі, що спрогнозувала, як зміна акцизів на тютюнові вироби впливатиме на їхнє споживання, а також бюджетні надходження.

У 2021 році загальні акцизні збори Державного бюджету від акцизів на тютюнові вироби зросли на 16% і досягли 63,5 млрд грн згідно з даними Держказначейства. Такі надходження на 8,8 млрд грн більші, ніж було зібрано у 2020 році та на 1,6 млрд грн перевищили план Міністерства фінансів України. Додаткові надходження у 8,8 млрд грн від акцизу на тютюнові вироби покривають 55% витрат Уряду на програму медичних гарантій у випадку захворювання на COVID19 на 2021 рік (основний графік). 

За словами Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, гармонізація акцизів та ТВЕН та сигарили до рівня сигарет, уже забезпечила шестикратне зростання надходжень до держбюджету від акцизів на ТВЕН у 2021 році.

Важливим чинником забезпечення надходжень від тютюнових акцизів стало виконання «7-річного плану» щорічного зростання на 20% ставок акцизного податку на тютюнові вироби. Згідно з даними Державної податкової служби України, акцизні збори з ТВЕН зросли у 6 разів – з 1,7 млрд грн у 2020 р. до 10,2 млрд грн у 2021 р. Такі надходження близькі до оцінки Київської школи економіки, яка прогнозувала, що  акцизні збори з ТВЕН у 2021 році можуть сягнути 11,3 млрд гривень.

Окрім зростання податкових ставок, причинами кратного збільшення надходжень від акцизу на ТВЕН стали перехід від оподаткування за кілограм до оподаткування на одиницю виробу. Ще одним фактором стало збільшення реалізації ТВЕН внаслідок неврегульованої законодавством агресивної реклами цієї продукції тютюновими компаніями у той час, як реклама тютюнових виробів заборонена в Україні з 2012 року.

«Ухвалений Закон №466-IX з 2021 року змінив базу оподаткування сигарил та ТВЕН з ваги товару  (раніше податок нараховувався за кілограм) на одиницю товару. Крім цього було збільшено ставку акцизу. Результатом стало збільшення податкових надходжень від реалізації тих товарів. З іншого боку, податкові надходження від реалізації сигарет трохи зменшилися. Основною причиною цього стала успішна політика, направлена на зменшення поширеності куріння, в тому числі її податковий компонент» зазначив Павло Яворський, експерт Центру Trade+ KSE Institute.

Успіхи України у політиці оподаткування тютюнових виробів є визнаними у світі. Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєсус офіційним листом привітав Президента Володимира Зеленського з успіхами України в оподаткуванні сигарет та ТВЕН. 

Детальніше читайте у записці громадської організації «Життя» за посиланням