fbpx

KSE University долучився до однієї з найпрестижніших економічних конференцій США

26 січня 2023

Представники України взяли участь та організували панель на одній з найпрестижніших економічних конференцій США. Ними стали професори KSE University.

Щороку під егідою Американської економічної спілки (АЕА) відбуваються збори 65 асоціацій із суміжних дисциплін, де учасники презентують та обговорюють передові дослідження в економічній науці. Цьогоріч KSE та Національний банк України були єдиними українськими організаціями, представників яких запросили у якості спікерів. 

В конференції взяли участь член Міжнародної академічної ради KSE, PhD Юрій Городніченко, декан факультету магістерських економічних студій, PhD Олег Нів’євський та доцентка Київської школи економіки, PhD Соломія Шпак. Зокрема, Соломія Шпак стала організатором панелі “Війна, супутні збитки та стійкі результати”, де презентувала дослідження про розрив фінансових відносин внаслідок війни, від яких залежить зростання та виживання компаній. 

«Відбір досліджень на цю конференцію надзвичайно конкуретний, тому для нас було великою честю не тільки організувати панель по впливу війни на економіку України, а також гідно представити дослідження Київської школи економіки. 

Ми спостерігаємо, як поступово зростає інтерес міжнародної академічної спільноти до України та готовність нас підтримувати у цій боротьбі», відзначає Соломія Шпак.

У свою чергу, Олег Нів’євський розповів про вплив російського військового вторгнення у 2022 році на постачання продовольства з України. Загальна оцінка збитків та втрат від війни в сільському господарстві України вже сягнула 40,9 млрд доларів США, майже чверть сектору зруйновано, а цьогорічні прогнози врожаю є на 30-50% нижчими за минулорічні. У своїй доповіді він підкреслив, що кожна тонна зерна з України буде на рахунку в цьому та наступному сезонах.

Член Міжнародної академічної ради KSE Юрій Городніченко презентував свою публікацію «План реконструкції України». Ця публікація спирається на попередній досвід відбудови після воєн і стихійних лих, на основі яких окреслюються деякі принципи майбутньої реконструкції України. Серед них: спрямування країни на шлях вступу до ЄС; створення окремої агенції, уповноваженої ЄС, з автономією для координації та управління програмами допомоги і реконструкції; визнання того, що Україна має бути відповідальною за свою реконструкцію; заохочення притоку іноземного капіталу та передачі технологій; фокус на грантах, а не на кредитах; відбудова на основі принципу безвуглецевого майбутнього.

Цього року конференція відбувалася з 6 по 8 січня і зібрала більше 6000 економістів з усього світу. Серед запрошених доповідачів були Дарон Аджемоглу, професор МІТ, співавтор книги «Чому нації занепадають?»; Гіта Гопінат, головний економіст МВФ; Бен Бернарке, колишній голова Федеральної резервної системи США, що є центральною банківською системою в країні.