fbpx

KSE Talks #4 Кріс Кук та Девід Шеппард – Як позбавити Кремль мільярдних доходів від нафти?

28 Листопада 2023

Четвертий епізод подкасту KSE Talk вже доступний! Нашими гостями стали Кріс Кук, старший репортер Financial Times, та Девід Шеппард, редактор відділу енергетики FT.

Разом з Бенджаміном Хілґенстоком, старшим економістом KSE Institute, Кріс та Девід обговорили порушення цінових обмежень, тіньовий флот та ключові події у сфері енергетичних санкцій. Вони також порушили дві нагальні проблеми, що призводять до порушень граничних цін: шахрайства з атестаціями та продаж нафти за завищеними цінами, які збільшують доходи Росії.

Останній Chartbook щодо стану економіки РФ від KSE Institute вказує на те, що доходи від експорту російської нафти в жовтні досягли $18,3 млрд. Ми також виявили, що понад 99% морського експорту російської нафти продається вище цінового ліміту ЄС та G7 у $60 за барель.

На подкасті ми обговорили, як Росія обходить цінові обмеження, надаючи страховим компаніям неточні цін на нафту або вартість доставки. Як саме це відбувається і кому це вигідно? Чому Індія та Китай купують нафту, незважаючи на вищі ціни? Чому ЄС і США не повністю блокують імпорт російської нафти? Відповіді на ці питання визначають, чи вдасться Заходу позбавити Росію нафтових доходів. 

Експерти поділилися думками щодо шахрайства з атестаціями, зокрема шляхом реєстрації танкерів за кордоном і залучення анонімних менеджерів суден. Чому така анонімність є ризикованою і які екологічні проблеми вона створює? Якщо ліквідація нафтового розливу коштує понад 2,5 мільярди євро, які компанії за це платитимуть і чи вони матимуть фінансову змогу покрити ці витрати?

Наприкінці ми обговорили подальші кроки щодо забезпечення ефективності цінових обмежень, а також шляхів зменшення доходів Росії від продажу нафти.

Четвертий епізод KSE Talks доступний на наступних  платформах для подкастів за посиланнями: 

Apple Podcasts: https://t.ly/IcLUL  

Spotify: https://t.ly/I0CB0 

Amazon Music: https://t.ly/p2cCY