fbpx

KSE та Міністерство економіки провели в Києві Demine Ukraine Forum

2 Жовтня 2023

27 вересня в Києві  відбувся перший міжнародний форум з питань гуманітарного розмінування територій України – Demine Ukraine Forum. Організували форум Міністерство економіки України та Київська школа економіки. Demine Ukraine Forum відбувся за підтримки партнерів – «Київстар» та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. 

Форум відкривали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк. У панельних дискусіях взяли участь представники Кабінету Міністрів та інших державних органів, посольств країн-донорів, агросектору, а також оператори протимінної діяльності та вітчизняні виробники обладнання з розмінування.

Юлія Свириденко наголосила, що для швидкого та ефективного розмінування українських територій Уряд стимулюватиме розвиток інновацій, сприятиме виробництву вітчизняних машин для розмінування та розширюватиме локалізацію виробництва іноземного обладнання в Україні. 

«Гуманітарне розмінування — це більше, ніж просто знешкодження мін чи інших вибухонебезпечних предметів. Це — відновлення нашої економіки та країни. Розмінування є важливим кроком для повернення повноцінного життя на деокуповані землі. Ми підтримуватимемо власних виробників техніки та обладнання та стимулюватимемо стартапи. Я переконана, що ми зможемо не просто знайти сучасні рішення для цієї критичної проблеми, але й будемо експортувати свої технології», — заявила очільниця Міністерства економіки.

Очільниця KSE Graduate Business School Валентина Сахно у ході третьої панелі, присвяченій розвитку технологій для пошуку і знешкодження вибухонебезпечних предметів, розповіла, що Міністерство економіки разом з Київською школою економіки працюють над запуском програми з підтримки інноваторів, які розроблятимуть технології у сфері розмінування. Валентина Сахно відзначила, що програма для інноваторів буде покривати три компоненти.

«Перша компонента – технологічна. Розробники матимуть можливість удосконалити свої продукти через випробування на полігонах та забезпечення менторською підтримкою експертів галузі. Друга компонента — це комерціалізація. Ми допомагатимемо компаніям запускати серійні виробництва інноваційної продукції та виходити на ринок. І третя компонента програми — залучення додаткового фінансування, яке допоможе командам розвивати стартапи», — наголосила очільниця KSE Graduate Business School.

Програму з підтримки інноваторів незабаром буде проанонсовано для громадськості, відзначила Валентина Сахно. За її словами, поява відповідного майданчика сприятиме пошуку нових технологічних рішень у сфері розмінування.

«Ми маємо залучити у процеси з розмінування розробників, які вже є в Україні. Створення простору для інноваторів, студентів, які розробляють рішення  з пошуку та знешкодження  мін, допоможе їм тестувати свої ідеї, зростати, взаємодіяти та знаходити фінансову підтримку», – резюмувала очільниця KSE Graduate Business School.