fbpx

KSE та Мінекономіки провели круглий стіл «Розвиток бізнесу — основний драйвер економічного відновлення України»

2 May 2024

У Київській школі економіки відбувся круглий стіл «Розвиток бізнесу — основний драйвер економічного відновлення України», присвячений інструментам фінансування для розвитку українського бізнесу. В ході події було розглянуто доступні для бізнесу програми фінансування, зокрема можливість залучення додаткових інвестицій в рамках Ukraine Investment Framework, що створено в рамках програми Ukraine Facility. 

Подія відбулася за підтримки USAID/UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”. Організаторами круглого столу стали Міністерство економіки України та Київська школа економіки. 

Учасниками заходу стали представники Міністерства економіки України, Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а також Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та польського Банку крайового господарства (BGK). Представники бізнесу долучилися до дискусії в форматі питань-відповідей, отримавши можливість напряму обговорити з представниками Уряду та МФО наявні перепони та пріоритети для залучення фінансування, а також запропонувати шляхи покращення доступних інструментів та їх розширення. 

Модератором події виступила Наталія Шаповал, очільниця KSE Institute. 

Так, друга складова Ukraine Facility — Ukraine Investment Framework (UIF) — має на меті мобілізувати інвестиції для відновлення та розвитку України. Пропонуючи різноманітні інструменти розподілу ризиків, змішане фінансування та гранти, UIF має сприяти залученню капіталу в економіку. 

“Київська школа економіки активно працює над побудовою діалогу між Урядом, бізнесом та міжнародними фінансовими організаціями. Саме бізнес може стати основним драйвером відновлення України. З початку розробки Плану для Ukraine Facility ми допомогли в організації секторальних груп при Мінекономіки, які дозволили зібрати та врахувати рекомендації бізнесу в Плані. Наразі наша мета – допомогти виробити ефективні інструменти, які дозволять повністю розкрити потенціал Ukraine Investment Framework. Саме прямий діалог дозволяє чітко визначити потреби та пріоритети, які надалі будуть враховані при розширенні та розробці нових інструментів від міжнародних інституцій, які реалізують проєкти в Україні”, – зазначила Наталія Шаповал. 

Володимир Кузьо, заступник Міністра економіки України, розповів про основні принципи роботи, а також можливості для бізнесу, які закладені в Ukraine Investment Framework. 

“Ukraine Investment Framework обсягом 9,3 млрд євро дозволить активізувати роботу міжнародних фінансових організацій в Україні, відкривши бізнесу доступ до додаткового фінансування. Для цього в рамках програми створюється механізм Української гарантії обсягом 7,8 млрд євро, яка забезпечить покриття ризиків, пов’язаних з роботою в країні в стані війни. 

Це дозволить МФО розширити вже наявні програми фінансування для українського бізнесу і запустити нові інструменти, що зробить залучення капіталу більш доступним для підприємців. Інші 1,5 млрд євро від ЄС також буде направлено на змішане фінансування для бізнесу та технічну допомогу”, – зазначив Кузьо. 

Так, UIF дозволить бізнесу знизити вартість застави при кредитуванні, залучити змішане фінансування, що поєднує гранти та кредити, а також отримати технічну допомогу при підготовці заявок на фінансування та доопрацюванні інвестиційних проєктів. Такі можливості отримають як державні, так і приватні компанії. 

Остаточно умови та програми для першого етапу UIF буде затверджено на Ukraine Recovery Conference 2024, що відбудеться у Берліні 11-12 червня. Очікується, додав Володимир Кузьо, що на першому етапі реалізації UIF буде розширено програми МФО, які працюють в Україні, а також залучено українські банки-партнери. 

Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України, розповів про реформи, передбачені в рамках Плану для Ukraine Facility, зокрема щодо покращення умов ведення бізнесу. Він також приділив увагу інвестиційним індикаторам Плану, для виконання яких необхідно продовжити та посилити програми щодо розвитку інфраструктури, розмінування, відновлюваної енергетики, підтримку малого та середнього підприємництва тощо.

“З 38 мільярдів євро бюджетної підтримки, 5 мільярдів в наступні чотири роки буде призначено саме на програми, визначені інвестиційними індикаторами Плану. Для бізнесу це означає, що держава забезпечить попит в цих сферах. І подібні стимули з боку держави вже закріплені у Плані для Ukraine Facility і будуть доповнювати можливості, які відкриває UIF”, – зазначив Соболев. 

Джоселін Корне, керівник групи з питань реконструкції та інфраструктури Представництва ЄС в Україні, також відзначив взаємозв’язок компонентів Ukraine Facility та підкреслив, що ЄС зацікавлений у швидкому запуску програми для підтримки бізнесу. 

“Компоненти Ukraine Facility тісно пов’язані між собою і ми хочемо підтримувати цей зв’язок економічного відновлення, реформ, наближення до ЄС та залучення інвестицій. Операції в рамках UIF відбуватимуться у секторах, визначених у Плані для Ukraine Facility. Ми будемо підтримувати проєкти в енергетиці, агробізнес, логістику, сфері критичних матеріалів, цифрову трансформацію та зелений перехід”, – зазначив Корне. 

Так, ЄС прагне сприяти “зеленому” переходу України, і 20% від загального інвестиційного бюджету на Pilar 1 та Pilar 2 буде призначено на пом’якшення зміни клімати та пристосування до них. Окрім того, ще 15% гарантій передбачені для підтримки малих та середніх підприємств. 

Анна Лебединець – асоційований директор, старший банкір ЄБРР, відзначила активну роботу банку в Україні та розповіла про подальшу залученість до реалізації UIF.

“Частка ЄБРР на першому етапі UIF становитиме понад 500 мільйонів євро. Окремий пакет з цього фінансування буде націлений на роботу з українськими державними та приватними банками. Ми сподіваємось, що це спонукатиме банки брати на себе більше ризиків при наданні фінансування. Фокус при цьому має бути саме на інвестиціях – до 80% коштів може бути спрямовано на розвиток бізнесу, а не лише підтримку стійкості компаній”, – зазначила Лебединець. 

Лука Понзелліні, старший кредитний спеціаліст Європейського інвестиційного банку, розповів про плани ЄІБ на першому етапі Ukraine Investment Framework. 

“Вже зараз ЄІБ працює з українськими банками, надаючи в тому числі довготермінове фінансування, щоб вони мали можливість підтримувати малий та середній бізнес, зокрема в національній валюті. Реалізація UF дозволить нам працювати з усіма банками, які наразі зверталися до нас, їх буде близько 15. В наступні 2 роки ми зможемо надавати часткові гарантії таким банкам для розвитку й підтримки кредитного портфеля. Окрім того, ЄІБ також надаватиме технічну допомогу для розвитку спроможності банків та українського бізнесу, зокрема малих та середніх підприємств”, – поділився Понзеліні. 

Карол Тофіл, керівник відділу міжнародного бізнесу та партнерства BGK, окреслив пріоритети роботи банку в Україні щодо розширення фінансування для бізнесу, інструментів розподілу ризиків, зокрема в рамках UIF. 

“Минулого року ми успішно реалізовували проєкти в Україні, зокрема у регіонах, близьких до бойових дій і надалі розширюватимемо масштаб співпраці. Це стосується також інструментів розподілу ризиків, які впроваджуватимуться з допомогою місцевих банків в Україні. 

Другий напрям – це безпосередня підтримка інвестицій. Ще до повномасштабної війни BGK підтримував польських постачальників та експортерів, такі інструменти пропонуватимуться також для коротко- та середньотермінових проєктів. В цілому ми концентруємося на створення інструментів стійкості, а не на конкретних секторах. Ми також плануємо подати відповідні пропозиції до Єврокомісії та долучитися до реалізації UIF”, – зазначив Тофіл. 

Він також додав, що BGK розглядає можливість впровадження інструментів для муніципального секторі.