fbpx

KSE очолила консорціум у межах Багаторічної програми підтримки Фонду ООН «Education Cannot Wait»

13 Березня 2024

Київська школа економіки у співпраці з Міністерством освіти та науки України, іншими громадськими і міжнародними організаціями долучиться до імплементації Багаторічної програми підтримки Фонду ООН «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait) з метою підтримки сталості освіти в умовах війни.

Програма буде реалізована двома потужними консорціумами, зокрема місцевим на чолі з KSE та міжнародним, який очолила фінська гуманітарна організація Finn Church Aid. 

“Освіта дітей сьогодні народжує і виховує дорослих завтра. росія намагається зруйнувати Україну, сьогоднішню і майбутню. Тому росія атакує школи і університети, а постійні обстріли заважають навчанню. Київська школа економіки пишається партнерством і можливістю очолити консорціум найбільш умотивованих та спроможних українських освітніх організацій. Ми прагнемо зберегти освіту, що існує наразі, а також забезпечити розвиток стійкої та гнучкої системи освіти, здатної протистояти викликам під час війни та під час миру в майбутньому”, – сказав Тимофій Милованов, президент KSE. 

До складу місцевого консорціуму, окрім KSE, увійшли: благодійний фонд «SavED», громадські організації «Освіторія», «Навчай для України», Projector та EdCamp Ukraine. Finn Church Aid реалізовуватиме програму в партнерстві з громадськими організаціями DOCCU, «МрійДій» та GoGlobal.

Під час прес-брифінгу у штаб-квартирі ООН Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України, зазначив, що сьогодні Україна має бажання і ресурс не просто виживати, а й розвиватися.

“Саме тому ми сприймаємо видатки на освіту як інвестиції в людський капітал, у розбудову демократії та сильної і стійкої держави. Роль освіти тут — надважлива, тож зараз наші зусилля зосереджені на тому, щоб повернути доступ до освіти кожній дитині. І я надзвичайно вдячний Education Cannot Wait за спільне бачення та підтримку. За те, що не лише допомагаєте Україні відповідати на виклики війни, а й підтримуєте довгострокову розбудову системи української освіти”, – додав міністр.

Програма містить три основні компоненти, які передбачають інфраструктурну підтримку, підвищення якості навчання та розбудову неформальної освіти.

Інфраструктурна підтримка охоплює закупівлю пристроїв для дітей, які не мають доступу до очного або онлайн-навчання, а також відновлення пошкоджених закладів освіти. 

Важливою складовою роботи також стане ремонт та оснащення укриттів для комфортного і довготривалого перебування дітей. Цим напрямом опікуватиметься KSE Foundation. 

Другий компонент програми буде спрямований на підвищення якості навчання, зокрема створення цифрового контенту для ефективного залучення дітей до онлайн-навчання, розроблення освітніх програм та навчальних матеріалів у межах НУШ та реформи професійно-технічної освіти, професійну підготовку вчителів та викладачів. 

Третій – на розбудову неформальної освіти, що передбачає відкриття цифрових освітніх центрів, заходи з надолуження освітніх втрат та психологічно-емоційної підтримки дітей. Місцевий консорціум також зосередиться на реалізації інклюзивних підходів та гендерної рівності у сфері освіти.

Підтримка ECW та реалізація програми сприятиме безперервності викладання та навчання, поєднуючи задоволення гуманітарних потреб та розвиток проєктів для підтримки системи освіти в умовах війни.

 Програма реалізовуватиметься упродовж 2024-2026 років, а її підтримка охопить понад 40 тисяч дітей та 12 тисяч учителів із найбільш соціально вразливих категорій населення. Фактичне її впровадження почнеться вже за кілька тижнів. Прогрес реалізації програми буде доступний на офіційних каналах МОН та KSE.