fbpx

KSE Institute та Санкційна група Єрмака-Макфола представили дослідження «Військовий потенціал РФ та роль імпортних компонентів»

21 червня 2023

KSE Institute та Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола випустили спільне дослідження «Військовий потенціал Росії та роль імпортних компонентів», в якому досліджується ефективність контролю за експортом товарів військового та подвійного призначення. Попри зниження загального військового потенціалу Москви, результати дослідження вказують, що РФ досі може імпортувати іноземні компоненти, що відіграють ключову роль у її військовому виробництві.

Міжнародні санкції вплинули на здатність Росії виробляти ключові системи озброєнь через відсутність імпортних компонентів. Однак Кремль і досі може виробляти озброєння, яке дозволяє продовжувати жорстоку війну в Україні, зокрема ракети. Обхід обмежень експортного контролю, ймовірно, відіграє ключову роль, що вказує на необхідність посилення санкцій.

Згідно з аналізом російської зброї, знайденої в Україні, 1057 іноземних компонентів було виявлено у російській військовій техніці, починаючи від танків і закінчуючи безпілотниками та ракетами, а також системами РЕБ. Переважну більшість з них складають мікросхеми та процесори, що свідчить про сильну залежність від західних високотехнологічних товарів.

Для визначення компонентів, що імпортуються з метою військового виробництва експерти здійснили аналіз даних щодо зовнішньої торгівлі РФ, зокрема щодо «критичних компонентів», які продовжують надходити до Росії. Аналіз показує, що у більшості випадків операції відбуваються із застосуванням посередників, зокрема в КНР та Гонконгу. Проте, більшість цих товарів виробляється у третіх країнах на замовлення великих західних технологічних компаній. Серед іншого, у російській зброї було виявлено компоненти від Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel та AMD. Хоча деякі з цих угод на постачання компонентів могли бути укладені ще до початку повномасштабного вторгнення, а деякі елементи можуть не перебувати під експортним контролем — торгівля «ключовою сировиною» для російського військового виробництва, триває. Окрім того, імпорт матеріалів зріс у порівнянні з початковим падінням у березні 2022 року.

На основі висновків дослідження ми представили низку рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності експортного контролю:

1. Покращити обмін інформацією та співпрацю.

2. Використовувати фінансові санкції та механізми боротьби з відмиванням грошей.

3. Взаємодіяти з конкретними компаніями та закликати їх вирішити питання потенційних порушень експортного контролю.

4. Проводити розслідування, особливо щодо  великих гравців.

5. Узгоджувати та розширювати режими експортного контролю, щоб охопити ширші категорії та закрити лазівки.

6. Посилити вимоги до документальних доказів для забезпечення належної перевірки.

7. Спрямувати зусилля на посередників з третіх країн, щоб запобігти постачанню критично важливих компонентів до Росії.

8. Розширити коаліцію з експортного контролю для посилення співпраці.

Ухвалення цих рекомендацій дозволить значно покращити режим експортного контролю, запобігти порушенням санкцій та обмежити можливості РФ продовжувати агресивну війну в Україні.

Повна версія звіту «Військовий потенціал Росії та роль імпортованих компонентів» доступна за посиланням