fbpx

KSE Institute: Щоденно Росія отримує $425 млн від експорту нафти, необхідно посилити санкції

20 July 2023

Останнє дослідження KSE Institute “Необхідно посилити санкції проти російської нафти” підкреслює, що, незважаючи на існуючі заходи, Росія продовжує заробляти близько $425 мільйонів на день від експорту нафти. Більше того, існують переконливі докази того, що Кремль знайшов способи обходити і порушувати режим санкцій. Ці висновки підкреслюють нагальну потребу в посиленні обмежень, спрямованих на російську нафту.

Звіт показує, як нинішні санкції вплинули на російські експортні доходи та бюджетні надходження від продажу нафти, але також піднімає питання щодо ключового інструменту, за рахунок якого це було досягнуто: дисконту на російську нафту по відношенню до світових цін. За останні місяці він знизився з майже $25 за барель до менш ніж $19 за барель. Це має критичне значення: на кожні $10 зростання ціни Росія отримує додатковий експортний дохід у розмірі $18,3 млрд від сирої нафти і $10,5 млрд від нафтопродуктів на рік.

Ми бачимо, що верхня межа цін на нафту (price cap), встановлена G7 та ЄС, яка є ключовим елементом санкційного режиму, значною мірою порушується. З критично важливого тихоокеанського порту Козьміно в першому півріччі 2023 року за ціною вище 60 доларів за барель було продано 97% експорту сирої нафти, при цьому компанії з G7 та ЄС брали участь у 42% всього експорту. У звіті зазначається, що порушення могли мати місце при продажі до 59 млн барелів – 16% від усього експорту сирої нафти, на який поширювалося обмеження ціни за цей період. Ці висновки підкреслюють необхідність посилення контролю встановлених обмежень. 

Дослідження також висвітлює потенційний обхід санкцій через сторонніх посередників, які непрямо забезпечують прибуток російським компаніям. Зокрема, різниця між цінами на російський експорт сирої нафти до Індії та цінами на індійський імпорт з Росії свідчить про те, що транспортні витрати завищуються. У січні-травні 2023 року обсяг цієї різниці становив $7,0 млрд – це кошти, які цілком можуть бути отримані російськими компаніями.

Незважаючи на запроваджені санкції, значні експортні доходи від продажу нафти сприяють загальній макроекономічній стабільності в Росії та забезпечують військові витрати. Для посилення тиску ми рекомендуємо зайняти більш агресивну позицію і закликаємо союзників України розглянути і впровадити стратегії ефективного позбавлення Росії фінансових ресурсів.

KSE Institute рекомендує знизити граничні ціни на сиру нафту та нафтопродукти щонайменше на 15 доларів за барель. Більш масштабні рішення можуть включати відновлення початкової заборони на участь компаній ЄС у торгівлі російською нафтою, застосування ембарго до нафтопродуктів, перероблених у третіх країнах з російської нафти, введення податків на імпорт російської нафти замість обмеження ціни, а також створення ескроу-рахунку, на який надходитиме виручка від експорту російської нафти.