fbpx

KSE Institute прогнозує посилення економічної кризи в Росії у 2023 році

16 березня 2023

У березневому звіті KSE Institute Russia Chartbook експерти відзначають зростання тиску на російську економіку. Падіння доходів від експорту енергоносіїв, зростання дефіциту федерального бюджету та обмежений доступ до резервів Банку Росії призведуть до поглиблення економічної кризи в Російській Федерації цього року. На цьому критичному етапі розширення санкцій може значно посилити тиск на Кремль та прискорити закінчення війни.

Ембарго ЄС на російську нафту та нафтопродукти впливає на доходи від експорту енергоносіїв. Цінові обмеження з боку країн G7+ знизили ціни на ринку, а ЄС поступово відмовляється від російського газу. Подальші санкції, такі як зниження стелі цін на сиру нафту та нафтопродукти, а також заборона на транспортування російського скрапленого та трубопровідного газу не через територію України можуть посилити тиск і призвести до подальшого скорочення видобутку нафти. Очікується, що вказані заходи скоротять доходи Москви додатково на 56 мільярдів доларів у 2023 році та на 66 мільярдів доларів у 2024 році.

Дедалі складніші зовнішні умови позначаються на дефіциті федерального бюджету Росії, що вже досягнув позначки у 2,6 трильйона рублів у січні-лютому 2023 року, або близько 90% запланованого дефіциту на увесь 2023 рік. Доходи бюджету, особливо надходження від нафти та газу, продовжують знижуватися, тоді як витрати, пов’язані з війною, зростають. Залучення додаткових резервів та перегляд бюджету є неминучим.

Зростання дефіциту чинить додатковий тиск на фінанси Кремля. Міністерству фінансів РФ доведеться покладатися на внутрішні запозичення, оскільки можливості фіскального коригування обмежені. Очікується, що внутрішні запозичення різко зростуть, оскільки високий дефіцит бюджету потребує додаткового фінансування.

Основний тягар фінансування федерального бюджету РФ буде покладений на банківську систему Росії. Іноземні інвестори вже практично повністю вийшли з ринку запозичень. Санкції проти Банку Росії серйозно обмежили доступ до резервів. Падіння курсу рубля та обмежені ресурси змусять уряд РФ ухвалювати болючі рішення, зокрема підвищення процентної ставки приблизно на 300 базисних пунктів у першій половині 2023 року.

За оцінками експертів KSE Institute, 2023 рік стане вирішальним для Росії. Кремль змушений ухвалювати непопулярні рішення у сфері податково-бюджетної політики, запозичень і відсоткових ставок, а банківська система, ймовірно, найближчими місяцями зазнаватиме дедалі більшого тиску.

Зважаючи на вказані фактори, експерти KSE Institute наголошують на необхідності ухвалення союзниками України додаткових санкцій проти РФ для того, щоб завдати вирішального удару по вразливих місцях російської економіки та прискорити закінчення війни.

Подробиці та деталі оцінки ситуації у РФ за березень 2023 року Ви можете знайти у новому звіті KSE Institute Russia Chartbook March 2023: https://kse.ua/wp-content/uploads/2023/02/Chartbook-February-2023.pdf