fbpx

KSE Institute представив перший випуск Russian Sanctions Digest

2 Листопада 2023

KSE Institute представив перший випуск Russian Sanctions Digest за жовтень 2023 року. Ключовими темами випуску стали макроекономічна ситуація в РФ, експорт нафти, іноземні компоненти у російському озброєнні, іноземні компанії на російському ринку (“Самосанкції”) та подальше посилення санкцій.

Макроекономічна ситуація. Російська економіка відновлюється після початкового шоку, спричиненого війною та санкціями. За прогнозами, реальний ВВП РФ збільшиться на 1,6-2,2% у 2023 році, а у 2024 році зростання очікується на рівні 1-1,5%. Ключова причина – зростання доходів від продажу нафти. У вересні 2023 року доходи від експорту російської нафти досягли $18,8 млрд, що є найвищим показником з липня 2022 року. Це дозволило РФ скоротити дефіцит бюджету відповідно до початкового плану. Таким чином, Кремль зможе збільшити військові витрати – на 68% у 2024 році.

Трекер російської нафти. У серпні 2023 року експорт російської нафти знизився приблизно на 900 тис. барелів на добу, що нижче рівня, який передував вторгненню, але доходи від нього різко зросли. Це збіглося зі зменшенням залежності РФ від західних морських послуг і використанням тіньового флоту танкерів для обходу санкцій. У серпні 2023 року ціни на російську нафту перевищили відповідні граничні обмежувальні рівні (price cap), що свідчить про слабке дотримання санкційної політики з боку ЄС/G7. Однак за нинішніх граничних цін на нафту та суворішого дотримання санкцій російські доходи від продажу нафти знизяться до $169 млрд у 2023 році та $177 млрд у 2024 році з $218 млрд у 2022 році. 

Іноземні компоненти в озброєннях. РФ застосовує хитрі стратегії для обходу санкцій, використовуючи нелегальні мережі постачань, підставні “компанії-одноденки” та фіктивні транзитні операції для імпорту іноземних компонентів для виробництва озброєнь. Більшість електроніки потрапляє до РФ через Китай і Гонконг. Компоненти таких компаній, як Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel, STMicroelectronics і AMD, були виявлені в російському озброєнні. Загалом у російському озброєнні було виявлено 1057 іноземних компонентів.

Самосанкції/LeaveRussia. 288 компаній з іноземним капіталом (8,1% від загальної кількості) повністю припинили свою діяльність в РФ.  1221 (34,5%) іноземних компаній, на яких працює 362,3 тис. осіб з річним доходом $71,9 млрд і активами на $113,5 млрд, згорнули діяльність у РФ або оголосили про намір залишити країну. 1478 (41,8%) іноземних компаній все ще не планують залишати РФ. 548 (15,5%) компаній скоротили поточну діяльність, призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Посилення санкцій. Ми визначили ключові напрямки для посилення санкцій восени 2023 року. Перше – обмеження на постачання західних військових технологій та комплектуючих. Другий — посилення енергетичних санкцій, включаючи контроль за дотриманням цінових обмежень, боротьбу з тіньовим флотом РФ та санкціями на експорт ЗПГ. Третій — розширення санкції проти фізичних осіб, запровадження обмежень проти фінансового сектору та стимулювання виходу іноземних банків з російського ринку. Четвертий — санкції проти пропагандистів, санкції проти родичів і довірених осіб підсанкційних персоналій. П’ятий — захист санкцій від проросійського впливу, а також конфіскація активів російського центрального банку та олігархів.

Це ключові висновки, які охоплюють лише частину дайджеста. Для підписки на нові, повні випуски дайджестів від KSE Institute заповніть спеціальну форму за посиланням: https://bit.ly/472Vu9Z.

Дайджест підготовлений за підтримки Європейського Союзу та включає результати досліджень Київської школи економіки, які були зроблені завдяки підтримці уряду Великобританії (UK Aid), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародного Фонду «Відродження» та Світового банку.