fbpx

KSE Institute: Газовий буфер в Україні дозволить Європі без ризиків пройти зиму 2023-24

17 березня 2023

Експерти KSE Institute пропонують комплекс заходів, що дозволить країнам ЄС закупити та зберігати додатковий запас природного газу в Україні. Такий крок дозволить знизити ризики проходження наступної зими та сприятиме досягненню повної енергетичної незалежності від РФ. Зокрема, пропонується підвищення цільового рівня зберігання газу в Європі на 10% — до 11 млрд кубометрів завдяки об’ємам, що будуть розміщені в українських сховищах на Західній Україні.

За підсумками 2022 року, Європа успішно знизила свою залежність від російського газу шляхом постачання палива з альтернативних джерел, зокрема додаткових обсягів ЗПГ та зменшення споживання. Наразі європейські сховища газу знаходяться на рекордно високому рівні, а ціни на газ різко впали. Однак зберігаються побоювання, що холодна зима 2023–2024 років може призвести до дефіциту газу в Європі та Україні.

Запропонований нами комплекс заходів є планом з подальшого обмеження Росії шляхом впровадження нових санкцій. У газовій сфері ми пропонуємо змінити правила гри, запровадивши низку кроків, зокрема вимогу транспортувати увесь обсяг російського газу через потужності української ГТС, заборону на постачання російського газу трубопроводами, що контролюються РФ, а також заборону на закупівлю російського ЗПГ. Скорочення постачання російського газу в Європу коштуватиме Кремлю до 13 млрд доларів річних доходів, тоді як обмеження постачання російського газу виключно через українську ГТС  — до 8 млрд доларів.

За даними KSE Institute, Україна має щонайменше 15 млрд кубометрів потужностей для зберігання додаткових обсягів природного газу. Використання українських сховищ як резервного буфера для європейського газу може підвищити енергетичну безпеку Європи та підтримати Україну у її війні з Росією. Експерти пропонують Європейській Комісії встановити вищий цільовий показник запасів газу на зиму 2023-24 років, завдяки об’ємам, що будуть зберігатися в сховищах на Західній Україні.

За даними МЕА, країни Європи зможуть впоратися без російського газу навіть за стресового сценарію, якщо продовжать заходи щодо підвищення енергоефективності, розширення виробництва відновлюваної енергії, та зміни культури споживання. Повна зупинка експорту російського газу в ЄС створить дефіцит у розмірі 40 млрд кубометрів газу. За оцінками МЕА, вказаний дефіцит можна повністю компенсувати шляхом реалізації вказаних кроків. При цьому, протягом 2023 року не очікується дисбалансів на ринку ЗПГ, а обсяг торгівлі ЗПГ збільшиться на 4,3%.

Таким чином, експерти KSE Institute переконані, що навесні 2023 року Європа може відмовитися від усіх закупівель російського газу, окрім тих об’ємів, що транспортуються через українську ГТС. Таким чином буде забезпечено достатню кількість газу для проходження зими 2023-24 навіть у стресовому сценарії.

Подробиці та деталі оцінки запропонованих кроків Ви можете знайти у новому звіті KSE Institute за посиланням