fbpx

Кожен третій дорослий в Україні вакцинований принаймні першою дозою, кожен четвертий – повністю

2 листопада 2021

Україна демонструє перші ознаки тренду на стабілізацію в межах поточної хвилі. Серед причин – рекордні для України показники темпів вакцинації минулого тижня та карантинні обмеження. Ще три області цього тижня можуть опинитися у «червоній» зоні епідемічної небезпеки – Волинська, Харківська і Тернопільська.

Минулого тижня Європа продовжила зростати за темпами захворюваності через повторні сплески у частині великих країн регіону й початок спалаху у Польщі та Чехії.

Лідерами за рівнем захворюваності серед країн континенту наразі продовжують бути Румунія та Велика Британія. Однак, за словами керівника Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрія Ганиченко, Румунія вже починає демонструвати незначний спад та з наступного тижня може опуститися на другу позицію. Тренд на стабілізацію демонструє і Велика Британія.

«Решта великих країн Європи зростають. Найшвидше зростають Чехія та Польща, а також повторно – Бельгія та Нідерланди, де прискорення темпів захворюваності відбувається у 2-4 рази за тиждень. Україна в межах поточної хвилі поки що зростала вдвічі-втричі за 2 тижні», – заявив аналітик під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Як у Румунії, так і в Україні кожен п’ятий протестований має підтверджений випадок захворюваності на COVID-19. В Україні продовжує зростати смертність  – зараз показник фіксується на рівні 19 осіб на 100 тисяч населення за останні 14 днів (до цього показник фіксувався на рівні 14,4).

Румунія близька до пікових історично найбільших показників Європи. Україна ж поки демонструє вдвічі нижчі показники смертності, ніж пікові значення за всю історію інших країн континенту.

Тижневе зростання госпіталізацій уповільнилося до 3%

Нові виявлені випадки в Україні стабілізуються. Аналогічна ситуація складається і з госпіталізаціями. Показник зростання за тиждень склав 3% на противагу 20% зростання тижнем раніше.

«Це може означати, що Україна поступово виходить на свій пік захворюваності.  Але тижнева стабілізація з кількістю виявлених випадків, госпіталізацій та смертності поки не означає, що країна почне спадати далі. Зараз ми говоримо про перші позитивні ознаки. За ключовими показниками країна стабілізувалася на найвищому історичному рівні за весь період пандемії в Україні», зазначив Юрій Ганиченко.

Серед причин, що могли зумовити початок стабілізації, керівник Центру економіки охорони здоров’я вказує суттєве підвищення рівня вакцинації населення та вплив введення «червоних» рівнів епідемічної небезпеки. 

За словами Юрія Ганиченка, про сталий тренд на стабілізацію можна буде говорити у разі відсутності зростання за коефіцієнтом виявлених випадків, госпіталізаціями та смертністю упродовж 2-3 тижнів.

Виписки в країні продовжуть зростати швидше за госпіталізації. Якщо минулого тижня відрив між показниками складав 1/3, то зараз він становить 1/6. Кількість додаткових пацієнтів, які з’являються у «ковідних» лікарнях – сповільнюється.

Київська школа економіки відповідно до раніше озвучених прогнозів очікує пікове навантаження на систему охорони здоров’я всередині листопада, тобто в межах найближчих двох тижнів.

Аби такий сценарій реалізувався, у KSE закликають і далі нарощувати темпи вакцинації в країні та дотримуватися карантинних норм.

Наразі в Україні виділено вже 70 тисяч ліжок з «киснем», що відповідає піковій кількості місць під час весняної хвилі. За словами Юрія Ганиченка, потенціал до збільшення кількості ліжок ще є.

Загальна зайнятість «ковідних» ліжок становить 70%. Водночас, реальна зайнятість ліжок з «киснем» – 51%.

«Зелений» сценарій KSE в межах поточної хвилі вже не реалізувався

Київська школа економіки не переглядає прогнозів стосовно ситуації з COVID-19 в країні на кінець року. Прогнозований діапазон смертності залишається незмінним – від 68 до 92 тисяч померлих на кінець 2021 року. 

Як зазначив Юрій Ганиченко, «зелений» сценарій KSE вже не реалізувався – кількість померлих з початку пандемії перевищила 68 тисяч.

«Який сценарій реалізується на кінець року «жовтий» чи «чорний» ми побачимо впродовж найближчих 2 місяців», – резюмує аналітик.

Вже 16 українських областей увійшли до «червоного» рівня епідемічної небезпеки, і цього тижня за прогнозами Київської школи економіки можуть увійти ще три  – Волинська, Харківська, де ключові показники близькі до граничних, а також Тернопільська.

У Тернопільській області перевищеним є коефіцієнт виявлення випадків. KSE рекомендує в 2-3 рази нарощувати рівень тестувань в регіоні, адже зараз він є одним з найнижчих в Україні.

Водночас, минулого тижня  в країні був встановлений новий рекорд за рівне вакцинації – 317 тисяч щеплень на добу. Вже кожен третій дорослий в Україні вакцинований принаймні першою дозою, кожен четвертий – повністю. У Києві щонайменше одну дозу вакцини отримало 50% дорослого населення. Таким чином, країна виходить на рекордні європейські темпи за рівнем вакцинації.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 2.11. 2021