fbpx

Київська школа економіки спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту відібрали 26 компаній для участі у розширеній програмі підтримки малого й середнього бізнесу у виході на ринок Польщі

10 Квітня 2024

Наприкінці 2023 року Міністерство цифрової трансформації України, Офіс з розвитку підприємництва та експорту й національний проєкт Дія.Бізнес за підтримки уряду Великої Британії розширили пілотну програму підтримки малого й середнього бізнесу у виході на ринок Польщі (надалі — Програма), метою створення якої стала підтримка розвитку підприємництва в Україні та збільшення експортного потенціалу малого та середнього бізнесу (далі — МСБ).

За результатами відкритого конкурсу експерти Київської Школи Економіки та Офісу з розвитку підприємництва та експорту відібрали 26 компаній з харчової, меблевої та легкої промисловостей, а також парфумерно-косметичної галузі.

У межах реалізації Програми відібрані підприємства отримують консалтингову підтримку від представників центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Варшаві. Також з метою допомоги у налагодженні партнерств з польським бізнесом, представники центру Дія.Бізнес створили Каталог українських виробників, які планують експортувати до Польщі — безоплатний онлайн-інструмент з профілями компаній-учасниць Програми, розміщений на вебсайті центру Дія.Бізнес у Варшаві польською та англійською мовами.

«У 2023 році Польща стала найбільшим торговельним партнером України та імпортувала українських товарів на 6 655 млн доларів. Завдяки близькому географічному розташуванню та платоспроможності покупців сьогодні велика кількість МСБ розглядають Польщу як пріоритетний ринок для експорту. Водночас згідно з опитуванням, 35,6% представників українського бізнесу зазначають відсутність європейських клієнтів як одну з головних перепон на шляху виходу на іноземні ринки. Наше завдання в межах реалізації цієї Програми — допомогти українським компаніям знайти партнерів та успішно закріпитись на польському ринку», — зазначив Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

Значну частину учасників Програми склали релоковані компанії, підприємства, керівниками яких є жінки, а також ті, що мають серед працівників осіб з інвалідністю. За підсумками конкурсного відбору, серед 26 відібраних компаній 12 — очолювані жінками, а ще 2 — особами з інвалідністю.

«Перший етап пілотної програми з підтримки МСБ у виході на ринок Польщі показав дуже практичні результати. Український бізнес володіє самоцінністю, а запропоновані ним продукти й послуги конкурентні на європейських ринках. Нові учасники програми були відібрані в тому числі через значний експортний потенціал їх продукції. Їхній приклад та набутий практичний досвід допоможе масштабувати присутність українських компаній на міжнародних ринках», — зауважив Максим Нефьодов, керівник проєктів по підтримці реформ Київської школи економіки.

Ознайомитись з профілями відібраних компаній учасниць розширеної Програми можна за посиланням – https://diia-business-warsaw.com/ua/exporters/

Пілотна програма створена Міністерством цифрової трансформації, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес та реалізується у рамках  проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту— Abt Britain та Київська Школа Економіки.