fbpx

Кількість госпіталізацій в Україні почала переважати над виписками, а темпи вакцинації зростають

10 серпня 2021

Континентальним “антилідером” за рівнем захворюваності у світі залишається Північна Америка. Вперше за останні кілька місяців рівень госпіталізацій в Україні почав переважати над кількістю виписок. Водночас, темпи вакцинації в країні вже перевищують середньоєвропейські та середньосвітові.

Захворюваність у світі зростає сталими темпами – в середньому до 10% на тиждень

Кількість нових випадків захворювання на 100 тисяч населення у світі продовжує збільшуватися. Азія наразі зростає темпами, наближеними до середньосвітових – до 10% за тиждень.

Північна Америка є континентальним “антилідером” за розвитком захворюваності, однак тижневе зростання вже знизилося до третини (замість 50%, які можна було спостерігати тижнями раніше).

Після тривалого зростання продовжує спад Південна Америка. А от Європа, де минулого тижня відбулося незначне зниження кількості нових хворих, стабілізується. Невелике зростання у країнах цього регіону може свідчити як про повернення тренду на зростання, так і про коливання навколо рівня плато.

Україна за кількістю виявлених випадків опинилася на 12 позначці серед країн Європи, натомість, на тринадцяте місце опустилася Чехія. Як і попереджала раніше у своїх прогнозах Київська школа економіки (KSE), до переліку європейських країн зі спалахом додалася Швеція. Зараз у країні відбувається зростання. “Антилідером” за кількістю померлих у регіоні продовжує бути Росія, де смертність є у 10 разів вищою за середньоєвропейський показник.

Вперше за 4 місяці госпіталізації в Україні почали переважати над кількістю виписок

Коефіцієнт виявлених випадків в Україні поступово підвищується, але все ще є нижчим за рекомендовані ВООЗ 5%. Країна продовжує перебувати в “зеленій зоні”.

В середньому в Україні фіксують 20 померлих за добу. Смертність перебуває на рівні плато, навколо якого відбуваються певні коливання. Як зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, за одну із діб на минулому тижні смертність вийшла на аномально високу позначку, що і вплинуло на тижневий рівень.

“Будемо слідкувати за динамікою упродовж наступних одного-двох тижнів, адже вивіреної інформації про те, що добовий сплеск кількості померлих був спричинений технічним довнесенням даних, нема”, – додав Юрій Ганиченко.

Зайнятість “ковідних” ресурсів помірно зростає: на противагу 8% зайнятих місць із “киснем” минулого тижня, зараз таких вже 9%, також з 12 до 13% збільшилася кількість зайнятих реанімаційних ліжок.

Вперше за останні чотири місяці, кількість госпіталізацій почала переважати над виписками, що є тривожним сигналом для можливості початку нового спалаху.

“При цьому, рівень госпіталізацій учетверо менший у порівнянні з початком 2021 року та практично у 10 разів менший за пікові значення весняної хвилі”, констатує керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Якщо ж поглянути на ситуацію у регіональному розрізі – половина регіонів зростають, а інші знаходиться на рівні плато. За словами Юрія Ганиченка, така ситуація є підґрунтям до початку спалаху на національному чи регіональному рівні.

Зараз найбільш тривожну динаміку демонструють 4 регіони: Одеська, Донецька, Запорізька і Херсонська області. Зростання в цих регіонах складає фактично 100% всього зростання госпіталізацій в Україні. Це означає, що ризик початку спалаху найвищий саме у цих регіонах.

Одеська область складає половину всього тижневого збільшення госпіталізацій в Україні, (145 нових випадків). Наступний “антилідер” списку Донецька область, яка показує втричі менше зростання.

За словами Юрія Ганиченка, наразі необхідно посилити моніторинг на рівні ОТГ, аби виявляти спалахи до того, як вони вийшли на регіональний рівень.

Водночас, в Україні поки немає області, яка би безперервно зростала впродовж більш ніж двох тижнів. Наразі країні вдається втримувати спалах. Рівень госпіталізацій вийшов на позначку близько 500 госпіталізованих на добу.

Київська школа економіки традиційно випрацювала три сценарії, за якими може рухатися захворюваність в Україні. Як зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я, з середини серпня стане зрозуміло, за яким саме сценарієм буде розвиватися ситуація. 

Україна щотижня встановлює рекорд за кількістю зроблених щеплень – вже досягли 130 тисяч щеплень за добу

У світі рівно 30% населення вакциновано принаймні однією дозою, в Європі щонайменше одне щеплення отримали вже 50% громадян. Україна нарощує темпи вакцинації як і минулого тижня демонструє кращі за середні показники у світі. Водночас, деякі європейські країни вже вакцинували понад 80% населення (наприклад, Ісландія).

Київ перевершив показник у 20% вакцинованого населення принаймні однією дозою (більш ніж кожен п’ятий отримав одне щеплення, кожен десятий – два). За останній тиждень темпи вакцинації в країні виросли на 10% – до 130 тисяч щеплень на добу. За минулий тиждень вакцину отримали 1,4% населення України. Фактично однаковим залишається розподілення в країні за кількістю використаних вакцин AstraZeneca, Sinovac та Pfizer. Застосування вакцини виробництва Moderna також нарощується. В цілому для реалізації нацплану Україні потрібно наростити темпи ще удвічі, досягнувши позначки у 280 тисяч на добу. 

Ризик захворіти з тяжким перебігом в Україні є у 15 разів нижчим у повністю вакцинованих осіб, ніж у невакцинованих

Днями Міністерство охорони здоров’я України опублікувало аналіз, за яким вакцинація від COVID-19 знижує ризик госпіталізації та тяжкого перебігу хвороби в 15 разів. Центр економіки охорони здоров’я KSE провів власне дослідження, що підтверджує інформацію МОЗ України та міжнародні розрахунки. 

За офіційнии даними, кількість невакцинованих осіб або вакцинованих лише однією дозою серед госпіталізованих складає 99,6% або 24 347 українців. Ризик тяжко захворіти серед вакцинованих – це відношення, скільки є вакцинованих осіб серед госпіталізованих до всіх вакцинованих, у перерахунку на 100 тисяч осіб. Відповідно, за розрахунками KSE, ризик тяжко захворіти серед вакцинованих становить 4.4 на 100 тисяч населення, а серед невакцинованих – 67,8 (тобто більше у 15 разів).

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 10.08.2021.