fbpx

Хто і як готує макроекономічні прогнози для України: у KSE відбулася лекція Голови НБУ Сергія Ніколайчука

23 липня

22 липня у Київській школі економіки відбулася лекція заступника Голови Національного банку України, досвідченого фінансиста, PhD, старшого наукового співробітника KSE Сергія Ніколайчука. Лектор виступив з презентацією на тему: «Макроекономічні прогнози для України: хто, як і навіщо їх розробляє?».

Свій виступ Сергій Ніколайчук почав з теми оцінки якості макроекономічного прогнозу.

«Не завжди точність прогнозу слугує індикатором того, що він є корисним. Якщо ми говоримо про прогнози, які приймаються в державних структурах, центральному банку або уряді, ми скоріше маємо оцінювати якість економічних прогнозів за тим, наскільки якісними були економічні рішення, ухвалені на основі цих прогнозів», — зазначає спікер.

За його словами, для Уряду макроекономічний прогноз є основою бюджетного процесу, розробки бюджету. Відповідно оцінкою якості прогнозу слугує те, наскільки прийнятий бюджет здатний забезпечити фіскальну стійкість держави та виконання бюджетних видатків. Для центрального банку прогноз інфляції допомагає реалізувати державну цінову політику.

Київська школа економіки також займається макроекономічним прогнозуванням. Макроекономічний прогноз є щоквартальним аналітичним продуктом Центру макроекономічного моделювання KSE, що містить опис найважливіших подій та параметрів щодо економічної активності, ринку праці, цін та обмінного курсу, фіскальної та монетарної політики, а також прогноз основних макроекономічних показників на три роки вперед.

У цілому ж заступник Голови НБУ визначав три основні показники якості макроекономічних прогнозів:

        Використання для фактичних цілей

        Якість побудованих на основі прогнозу програм і рішень

        Точність прогнозу

Важливою перевагою макроекономічних прогнозів є і те, що вони провокують певну дискусій серед осіб, які приймають економічні рішення. Якісні макроекономічні прогнози допомагають розбудувати репутацію інституції, яка формує економічну політику, збільшити довіру та «заякорити» очікування економічних агентів.

У своїх прогнозах економісти та економічні інституції базуються на використанні економіко-математичних моделей. Завдяки спрощенню, макроекономічні дані вдається «перекласти» у певну картину. 

Під час презентації Сергій Ніколайчук презентував огляд підготовки макроекономічних прогнозів в Уряді, НБУ, «Макроекономічного радару КШЕ», макроекономічного прогнозу ICU та прогнозів для приватного сектору.