fbpx

Голова KSE Institute Наталія Шаповал: “Росія вже майже вичерпала свій ліміт стійкості”

10 березня 2023

Голова KSE Institute Наталія Шаповал в інтерв’ю для видання НВ.Бізнес «Ефект санкцій. Коли у Росії закінчаться гроші на війну проти України» оцінила поточний стан російської економіки, спроможність Кремля вести війну в Україні та ключові сфери, де слід посилити санкційний тиск.

За словами очільниці KSE Institute, Росія вже майже вичерпала свій ліміт стійкості. Падіння нафтогазових доходів, дефіцит бюджету, виснаження резервів та поступове падіння курсу рубля — це все ознаки того, що санкції руйнують російську економіку. Саме тому санкції проти агресора мають посилюватися у всіх сферах — від енергетики до банківського сектору.

У 2023 році експерти KSE Institute очікують суттєвого падіння нафтогазових доходів Кремля — з $350 млрд у 2022 році до $175 млрд. Внаслідок цього суттєво зросте й дефіцит федерального бюджету РФ — близько 6% від ВВП країни, на відміну від 2,3% у попередньому році.

Суттєво знизилась кількість резервних коштів для підтримання нормальної роботи російської економіки та закупівлі товарів критичного імпорту. У тому разі, якщо Москва буде використовувати ліквідні кошти Фонду національного добробуту (ФНД) з такою ж швидкістю як у IV кварталі 2022 року, шанси повністю їх вичерпати до кінця року є досить високими.

Втім, за багатьма напрямками санкції потребують суттєвого посилення. Так, цінову стелю на російську сиру нафту варто знизити до $30-35 за барель, а також знизити ціну на російські нафтопродукти. Також необхідно  обмежити торгівлю й іншими товарами, що потенційно може позбавити Росію до $250 млрд доходів.  Критично важливо посилити заходи проти російського банківського сектору (зокрема Газпромбанку). 

За словами Наталії Шаповал, посилення санкцій саме по собі не зупинить війну, але дедалі більший економічний тиск суттєво впливає на можливість фінансувати незаконне вторгнення в Україну. Внаслідок цього Кремль буде набагато більш готовий йти на переговори, а уряд України отримає сильнішу переговорну позицію.

“Війна в першу чергу вирішується зараз на полі бою. Але санкції і більш широка політика притягнення росії до відповідальності, примушення платити за збитки — це важливі компоненти припинення війни, відновлення справедливості і права”, — зауважила голова KSE Institute Наталія Шаповал.

Наразі KSE Institute активно покращує співпрацю з американськими університетами та експертними установами задля просування якісної освіти в Україні, а також підрахунку обсягів збитків, завданих незаконною російською агресією. 

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю Наталії Шаповал для видання НВ.Бізнес «Ефект санкцій. Коли у Росії закінчаться гроші на війну проти України» можна за посиланням: https://bit.ly/3T0Dozo