fbpx

Експерти Консультативної ради з економічної політики представили перший офіційний документ – “Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну”

11 Грудня 2023

Експерти Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України представили документ “Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну”. Захист і відбудова України вимагають значних військових зусиль і масштабної програми відбудови, що потребує безпрецедентної підтримки з боку партнерів протягом тривалого періоду. 

Для ефективної реалізації вказаних заходів експерти Консультативної ради пропонують два основні кроки:

• Укладення угоди щодо “фінансування демократії” з ключовими державами-донорами, згідно з якою Україна зобов’язується досягти ключових результатів у сфері демократії, оборони та фіскальної самодостатності після завершення війни та під час відбудови в обмін на постійну підтримку впродовж всього цього періоду.

• Визначити чіткі принципи співпраці з донорами для розв’язання проблемних питань під час фінансування надзвичайних потреб країни. З допомогою та під наглядом донорів, Україна має самостійно розробити та виконати план відновлення країни, а також надати прозоре звітування щодо його виконання. Водночас партнери мають здійснювати постійний моніторинг і надавати обіцяну підтримку, узгоджуючи свої зусилля між собою та з планом відновлення.

Члени Ради висловлюють занепокоєння наявним обсягом та дотриманням термінів підтримки з боку інших міжнародних партнерів України. Зокрема, існує вірогідність затримання програми Ukraine Facility на 50 млрд євро з боку Європейського Союзу, яка має розпочатися з січня 2024 року. На додаток, раніше обговорювані зобов’язання США перебувають під загрозою, адже пропозиції щодо підтримки України поки не знайшли свої відображення в рішеннях Конгресу. Водночас умови, що висуваються Уряду для отримання підтримки, зростають та набувають хаотичного характеру. 

“Ми вважаємо, що необхідна ширша політична угода з партнерами, оскільки демократичні та безпекові питання України виходять за межі технічної компетенції МВФ і стосуються всіх провідних демократичних країн світу, включно зі США, Сполученим Королівством, Японією, а також Європейським Союзом”, — зазначив голова Ради Юрій Городніченко.

“Масштаб і тривалість фінансового виклику для України надзвичайні: згідно з поточними планами, затверджена сума фінансової допомоги від МВФ до 2024 року становитиме 3 мільярди доларів, тоді як ЄС в межах програми Ukraine Facility, можливо, надасть 18 мільярдів євро — разом це складає менше половини дефіциту фінансування України до 2024 року”, — додає президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

На думку експертів, зобов’язання з боку українського Уряду в рамках потенційної угоди мають охоплювати:

• План відновлення, зокрема питання пріоритетів й темпів реалізації реформ у сфері оборони та відбудови з урахуванням побажань міжнародних донорів;

• Ефективну імплементацію Плану, зокрема щодо структурних заходів задля підвищення конкурентоспроможності та ефективності національної економіки;

• Питання прозорості та підзвітності, своєчасне та прозоре звітування Урядом щодо виконання Плану, а також впровадження заходів для протидії корупції. 

На партнерів України члени Консультативної ради пропонують покласти відповідальність в наступних сферах:

• Виконання взятих зобов’язань, а саме фінансову підтримку у визначеному обсязі та термінах, зокрема сприяння наданню фінансової підтримки коштом російських активів;

• Відповідність умов співпраці, а саме узгодженість з Планом відновлення та відсутність взаємосуперечливих вимог;

• Координація та нагляд наданої допомоги шляхом створення механізмів для впорядкування дискусій з українським Урядом;

• Авансове та поточне забезпечення макрофінансових потреб України, зокрема щодо негайного післявоєнного фінансування у формі грантів, а також дозвіл Україні позичати під майбутні транші допомоги.

Ознайомитися з повним текстом документа Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України “Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну” можна за посиланням: https://kse.ua/wp-content/uploads/2023/12/Working-Group-Paper-1.pdf

Консультативна рада на чолі з професором Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі Юрієм Городніченком та за участю президента Київської школи економіки Тимофія Милованова бере участь у виробленні рекомендацій щодо архітектури відновлення України, включаючи фіскальну та монетарну політику, ситуацію на ринку праці, а також державні регуляції. 

Основним автором дослідження “Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну” став член Консультативної ради з економічної політики Джейкоб Нелл, старший науковий співробітник Київської школи економіки.