fbpx

Експерти Консультативної ради при Міністерстві економіки представили рекомендації для прискорення економічного розвитку

7 Червня 2024

Експерти Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України представили новий документ, в якому пропонують низку кроків, спрямованих на прискорення економічного зростання. Це додаткові заходи у сфері розвитку виробництв, транспортній політиці, ринку робочої сили, продуктивності праці, а також повернення українських громадян з-за кордону.

“Економічна стійкість — важливий фактор у війні на виснаження, яку РФ веде проти України. Щоб подолати російську агресію, Україна повинна не лише підтримувати свою обороноздатність, а й нарощувати виробничий потенціал, підвищувати ефективність праці та розвивати нові продуктивні сектори економіки. Це дозволить уряду фінансувати армію, збільшувати військове виробництво, підтримувати населення та сприяти поверненню біженців”, — зазначив Юрій Городніченко, професор Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі та очільник Консультативної ради. 

У сфері розвитку виробництв експерти Консультативної ради пропонують враховувати регіональну специфіку, орієнтуватися на найбільш адаптивні сектори економіки, а також працювати на залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій. Новим кроком стане створення укріплених економічних кластерів на Заході та Південному Заході України, захищених географічною відстанню та сучасними системами ППО.

Державна політика в транспортній сфері має сфокусуватися на процесі інтеграції в транспортну систему ЄС та розвитку прикордонної інфраструктури, що створить додаткові робочі місця та сприятиме розвитку бізнесу в прилеглих регіонах по обидва боки кордону. Важливим заходом у цій сфері стане побудова залізниці Краків — Львів з шириною колії у 1435 мм, що була визначена Європейською комісією пріоритетним проєктом.

На ринку робочої сили експерти Консультативної ради пропонують забезпечити ефективний перерозподіл працівників, зокрема з числа ВПО, у ті регіони, де потреба у працівниках та кількість виробництв є вищою. Заходи у цій сфері також передбачають реформу державної політики у сфері зайнятості, розробку процедури тимчасового бронювання для працівників, а також відновлення збору та публікацій даних Держстатом.

Щодо підвищення продуктивності праці автори документу зауважили, що в умовах війни Україна повинна бути в змозі підвищити ефективність праці, щоб створювати більше продукції з наявних ресурсів. Це передбачає додаткові заходи з дерегуляції господарської діяльності, ухвалення нового Трудового кодексу, спрощення податкової системи та діджиталізації державних послуг.

Вагоме значення експерти Ради приділяють поверненню українських громадян з-за кордону. На думку авторів документа, для цього держава має запропонувати їм безпечні умови для життя, конкретну заробітну плату, житло, а також сприятливе середовище для розвитку. Серед додаткових кроків пропонується спрямування частини податкових надходжень, зібраних урядами країн перебування від біженців з України, на потреби України, зокрема на посилення обороноздатності, а також залік пенсійних податків, сплачених за кордоном.

Консультативна Рада на чолі з професором Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі Юрієм Городніченком та за участю Президента Київської школи економіки Тимофія Милованова бере участь у виробленні рекомендацій щодо архітектури відновлення України в широкому контексті, включаючи фіскальну та монетарну політику, ситуацію на ринку праці, а також державні регуляції.