fbpx

Економічне відновлення залежатиме від COVID-19, «конституційної кризи» та бюджету-2021 – Макроекономічний радар

5 листопада 2020

Протягом жовтня прогнози ключових економічних індикаторів майже не змінилися. До факторів, що впливали на прогнозні оцінки основних макроекономічних показників в попередні місяці, додалися «конституційна криза» та її можливі наслідки, а також державний бюджет-2021 та його показники після схвалення парламентом. 

Економіка України цьогоріч може впасти на 5-6%. Національні та міжнародні інституції прогнозують по-різному показники її відновлення через збільшення кількості хворих і нові карантинні обмеження в Україні та світі. В цілому можна говорити про можливе зростання українського ВВП на 1,5-4,2% у 2020 році, проте все може змінити пандемія. Щодо інфляції на поточний рік, то вона очікується на рівні 4-5%, на 2021 – 5,4–6,2%. Аналітики прогнозують обмінний курс до кінця наступного року на рівні 28–30 грн/дол.

Такий консенсус-прогноз ключових економічних показників підготувала Київська школа економіки у жовтневому випуску «Макроекономічного Радару».

Щодо облікової ставки, то рішення НБУ її не змінювати у жовтні не стало сюрпризом для ринку. Відповідно до прогнозу НБУ, він продовжуватиме утримувати облікову ставку на рівні 6% до кінця цього року та з ІІ кварталу наступного підвищуватиме її – загалом до 7,5% на кінець 2021 р. 

Нові прогнози МВФ, Світового банку, НБУ та аналітиків загалом одностайні в очікуванні поступового відновлення економіки з кризи, хоч і з різною швидкістю, за збереження монетарної та фінансової стабільності. Водночас «конституційна криза» та погіршення перспектив отримання в найближчі місяці траншу від МВФ та від інших офіційних кредиторів, сплеск захворюваності та запровадження нових обмежень по всьому світу збільшують ймовірність погіршення ситуації і з економічним відновленням, і зі збереженням макрофінансової стабільності. Ще один важливий елемент невизначеності в найближчі місяці – це розгляд бюджету в парламенті. Вірогідно, його прийняття буде набагато складнішими процесом, ніж торік, що теж може негативно відобразитися на макроекономічних прогнозах уже найближчим часом.

 

Більше – у жовтневому «Макроекономічному Радарі».

 

Про продукт

Щомісяця, починаючи з червня 2020 року, Київська школа економіки публікує огляд прогнозів основних макроекономічних показників України на найближчі роки та аналіз факторів, які їх зумовлюють. Огляди базуватимуться як на інформації консенсусних прогнозів “приватних” організацій (інвестиційних і комерційних банків, аналітичних центрів), які готують Національний банк України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, FocusEconomics, Bloomberg та Reuters, так і «офіційних» прогнозів (Міжнародний валютний фонд, Кабінет міністрів України, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку тощо).